Премиерът коментира протестите преди началото на заседанието на Министерския съвет

"Чуваме ви, мислим и предлагаме варианти за социално подпомагане във всяка една сфера". С тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към протестиращите в изявление преди заседанието на Министерския съвет в сряда.

СЛЕД ПРОТЕСТА: Ранени и арестувани на митинга в София

"Оставката на това правителството няма да подобри положението – през ноември, декември и януари ще бъдем в изключително тежко положение, защото няма да сме успели да прокараме България през иглените уши, наречени икономическа криза", каза още Борисов. И подчерта, че винаги е подкрепял протестиращите.

"Със сигурност и големите ни проекти са поставени под риск, защото навън виждат, когато България е дестабилизирана. Това е допълнителен застой. Емоциите никога не са били добър съветник – страната ни много пъти е тръгвала по такъв път и много пъти се е вайкала. Нека да мине Европейският съвет и ще говорим пак", смята премиерът.

 

 

"Разединението на нацията в момента е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци. България е единствената страна в света, която смята, че коронавирус няма и пандемията е отминала. Само у нас никой нито вярва, нито мисли, нито спазва мерките", коментира министър-председателят.

"В същото време икономическата криза идва с огромни темпове от цял свят. Нито един индикатор не дава, че нещо ще се подобри. Ще става по-лошо. Тогава икономическите искания ще стават повече. Приходните агенции с големи усилия ни позволяват да не теглим към този момент заем. Влизайки в подобна ситуация, държавата трябва да е много консолидирана. Имам идеи в тази посока, само ме спира петък и събота Европейския съвет и трябва да ги защитим. За да можем да излезем с решение... Няма да може да се приеме нито пактът за стабилност, нито бюджетът. Това са дните, които ни спират. Така или иначе ще има вот на недоверие. А на сценаристите няма да се спирам. Прекрасно знам какво могат и Румен Петков, и Мая Манолова, и всички, които са там. Разбира се, те може и да са се променили, може да са станали по-добри. Мъчно ми е и за полицаите, и за невинно битите хора. Виждате, че се взривяват бомби в хората. Целта е точно такава - да се окървавява протестът, защото знаят, че видя ли кръв на улицата, веднага тръгвам. Точно това провокират и затова бяха тия червени пликчета с боя - да се създаде впечатление за кръв", каза още Борисов.

Напрежение в парламента заради протестите

 

 

"Ако успеем да държим по този начин финансите на държавата, ще съумеем да завършим годината, все едно е края на 2018-а", обясни министър-председателят. Той призова министрите да се концентрират върху конкретните искания и подчерта, че всичко ще се съгласува с коалиционните си партньори. 

Борисов забрани на членовете на кабинета да пишат постове във Facebook като се обърна в частност към правосъдния министър Данаил Кирилов. „Не само, че не е смешно, а и ги възпламенявате”, заяви премиерът.

В края на изявлението си той призова хората да се пазят. "Коронавирусът не е минал. Нито една държава в света не е отчела, че може да се прави това, което правим ние в България. Неслучайно от отличници влязохме в червената зона на много държави", завърши Борисов.

 

 

Премиерът призова полицаи и протестиращи да се пазят взаимно и да не се поддават на провокации. Във вчерашният опит за нахлуване в бившия партиен дом, Борисов видя сценарий. „Мъчно ми е за полицаите, мъчно ми е за невинно битите хора. Виждате, че се взривяват бомби в хората. И целта е точно такава – да се окървява протеста, защото аз видя ли кръв на улицата веднага тръгвам. Те го знаят и точно това  провокират, затова бяха и тези пликчета с червена боя, като хвърлят да се създават впечатленията, че е кръв”, коментира той. 

Министър-председателят беше категоричен, че досега в политическата си кариера винаги е подкрепял протестиращите, срещал се е с тях и се вслушвал в думите им. За това сега се работило активно, за да се намери изход от кризата.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.