„Важно е при следваща карантина да се подходи по-умно”, каза заместник-председателят на комисията Маргаритис Схинас

„Втора вълна на епидемията от COVID-19 е неизбежна”. Това заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис, цитирана от БТА.

„Важно е при следваща карантина да се подходи по-умно”, добави зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас на съвместна пресконференция.

„Националните противоепидемични мерки трябва да бъдат съобразени с особеностите на населението, включително културологични, за да има обществено довериеТова не е най-светлият час за ЕС”, заяви Схинас по повод липсата на приложение на досегашните препоръки на комисията.

Почина заразеният с COVID-19 борец Николай Щерев

„Първоначално правителствата в ЕС действаха под натиска на невиждана криза. По-късно те осъзнаха взаимосвързаността, нуждата единният пазар да снабдява хранителните вериги, сезонните работници да могат да пътуват, държавите заедно да купуват лекарства и предпазни средства”, отбеляза той.

„Всяка година сезонният грип създава натиск над европейските здравни системи, затова призоваваме държавите в ЕС да обмислят действия това да се предотврати, например с повишен достъп до ваксини, с по-ранно начало на кампаниите за ваксиниране и с разширяване на обхваната на тези кампании, с обществени поръчки за снабдяване с лекарствени изделия. Скоро се очакват насоките за това от Европейската агенция за предотвратяване и надзор на заболяванията”, посочи Схинас.

234 с коронавирус за денонощие у нас, 7 са починалите

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис заяви, че няма държава в ЕС, в която епидемията да е изчезнала. Тя уточни, че все още преговаря с производителя на лекарството ремдесивир, което ускорява възстановяването от новата заразна болест. По нейните думи медикаментът е доставен в ЕС, а новите количества, които сега се договарят, ще бъдат разпределени между европейските държави според нуждите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.