Австрия отхвърли плана в размер на 750 млрд. евро

Първата присъствена среща на Европейския съвет започна с провал!  Причината са спорове дали се дават като грантове предвидените за справяне с вируса между 500 и 750 милиарда евро.

Борисов в Брюксел: Надявам се да постигнем споразумение

Преговорите през петъчния ден се оказаха напрегнати. Разговорите продължиха почти до полунощ, а напрежението от споровете за парите на Европа оказа влияние и на лидерската вечеря, където според „Файненшъл таймс” премиерът Бойко Борисов и нидерландския му колега Марк Рюте са си разменили реплики. Според статията Борисов е обвинил колегата си, че иска да бъде „полицай на Европа” като си присвоява правото да контролира начина, по който националните правителства ще изготвят програмите си за разпределяне и похарчване на средствата за борба с коронавируса.

Преговорите продължават и в съботния ден. Лидерите провеждат двустранни срещи в т.нар. „почивка”, търсейки компромисни варианти.

Искрите между Борисов и Рюте са прехвърчали по време на късната вечеря. Какво е ставало на срещата обаче трябвало да остане конфиденциално.

„Съжалявам, че въпреки изричното ни разбирателство да не се коментира нищо преди да вземем крайно решение, колеги са си позволили да изнасят казано от един или друг премиер”, заяви Борисов.

Дали утрото е било по-мъдро от вечерта, все още не е ясно, но със сигурност изглежда по-миролюбиво. На снимка от работния си обяд с Рюте днес българският премиер демонстрира дружески отношения с коментар "Пълен синхрон".

Напрежението, настанило се на лидерската среща в петък, обаче остава. Очертава се противопоставянето 23 срещу 4. Пестеливата четворка, както я наричат, са Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция. Те са против големите безвъзмездни плащания, които за целия съюз може да достигнат 500 милиарда евро. 

„Колкото до Възстановителния фонд, то нашата позиция е ясна - искаме държавите да помагат на най-слабите, пострадали или застрашени от кризата с коронавируса. Но има и няколко въпроса - сред тях и колко пари да бъдат отпуснати и колко от тях ще трябва да бъдат върнати”, обясни австрийският канцлер Себастиан Курц.

 

 

На обратното мнение е българският премиер. Бойко Борисов призова за безвъзмездна помощ за социално слабите и хората, останали без работа заради коронанируса. Според премиера е необходим дългосрочен план.

„Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство“, подчерта премиерът Борисов преди старта на днешните дискусии.

Според българския министър-председател е ключово да бъдат подкрепени медицинските работници, медицинските центрове и като цяло медицинската страна на пандемията и да има единен медицински протокол за всички европейски държави, например по отношение на маските, дистанцията, училищата, ресторантите.

Като втори акцент премиерът Борисов изведе европейската солидарност. По думите му е важно да има безвъзмездна помощ за социално слабите, за хората, останали без работа в следствие на пандемията и да бъдат подкрепени мерките за запазване на заетостта. Според Борисов ЕС следва да се концертира върху следващите 6 месеца до една година,  когато се счита че ситуацията ще бъде най-тежка в социално икономически план. „Разбира се, паралелно трябва да търсим и в дългосрочен план как ЕС ще излезе от кризата следващите години“, добави Борисов.

 

 

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че държавите, които участват с по-голям финансов ресурс имат правото да търсят и по-голям контрол върху разходването на средствата. По думите му това е нормално и изрази подкрепа за т нар.  „четворка на спестовниците“. Същевременно Борисов изтъкна, че  в устройството на ЕС органът, който упражнява контрол, е Европейската комисия. Българският министър-председател изрази подкрепа за холандския премиер и по отношение на инструмента, предвиждащ възможността всяка държава да поставя определен въпрос, който счита за важен, за разглеждане от министрите от ЕКОФИН. „Това е добър компромис“, отбеляза Борисов.

Премиерът изрази оптимизъм, че лидерите ще постигнат съгласие и за съотношението на безвъзмездните и заемните средства. „Има шанс да се разберем и да намерим работещия компромис“, заяви Борисов.

По отношение на върховенството на закона, министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че това е основата на всяка демокрация.

По-късно през деня премиерът проведе среща с президента на Хърватия Андрей Пленкович, когото е поздравил за успешното председателство на Съвета на ЕС.

Поздравих моя приятел Андрей Пленкович за успешното председателство на Съвета на ЕС. България и Хърватия сме приятелски...

Публикувахте от Boyko Borissov в Събота, 18 юли 2020 г.

"България и Хърватия сме приятелски държави, за наша радост заедно влязохме в Банковия съюз и чакалнията на Еврозоната. Преговорите на продължаващия втори ден Европейски съвет са трудни, но е много важно да постигнем съгласие по Бюджета на ЕС до 2027 г. и Плана за възстановяване на Европа", заяви Борисов.

От Брюксел той си спомни и за атентата на летище "Сарафово", отнел живота на шест души през 2012 година.

Навършват се 8 години от атентата на летище "Сарафово", при който 6 души загинаха, а десетки бяха ранени. Въпреки...

Публикувахте от Boyko Borissov в Събота, 18 юли 2020 г.

"Навършват се 8 години от атентата на летище "Сарафово", при който 6 души загинаха, а десетки бяха ранени. Въпреки огромните ни усилия, антисемитизмът и тероризмът все още ги има. Днес не е достатъчно просто да осъдиш омразата и насилието. С делата си ежедневно трябва да сме пример за толерантност", написа Борисов във Facebook.

Очаква се в събота, в търсене на компромис, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел да представи нови предложения - първо пред малки групи страни, а после - и пред 27-те. Прогнозите са съботната среща е тя да продължи до 23 часа. Никой не дава гаранция обаче дали евролидерите ще постигнат консенсус.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.