Тя е на стойност 28 милиона евро и ще бъде под формата на директни грантове

Европейската комисия одобри българската схема за 28 милиона евро (55 милиона лева) в подкрепа на туроператорите, принудени да ограничат или да преустановят дейността си заради коронавируса, предаде БГНЕС.

Държавата ще плаща по 35 евро за всяка седалка в самолет на турист

Съгласно мярката туроператорите имат право да получат 35 евро за всеки пътник, който е резервирал туристически пакет чрез тях, включващ полет в България. Достъпът до мярката обхваща полети, извършени в периода 14 май - 31 декември 2020 г. Схемата ще бъде под формата на директни грантове. Мярката важи за всички туроператори и превозвачи, независимо от държавата на регистрация, както и за всички пътници, независимо от страната на произход. Целта й е да стимулира входящият туризъм. Тя ще улесни достъпа до финансиране и ще смекчи внезапния недостиг на ликвидност, пред който са изправени засегнатите компании.

Кабинетът отпуска над 1.1 млрд. лв. за социални и икономически мерки за справяне с кризата (ВИДЕО)

Комисията установи, че българската мярка е в съответствие с условията, заложени във временната рамка, съобщава „EU Reporter“. Помощта няма да надвишава 800 000 евро на компания и ще бъде отпусната не по-късно от 31 декември 2020 г. На тази основа Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.