Двама униформени са простреляни на митинг в Луивил, щата Кентъки

Двама полицаи бяха простреляни по време на протести в Съединените щати. До бунтовете се стигна, след като стана ясно, че няма да има наказания за трима полицаи, които застреляха млада чернокожа жена в дома й.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Жури в град Луисвил е преценило, че няма основания да се повдигат обвинения на тримата полицаи от фаталната акция. Това доведе до гражданско неподчинение по улиците на Луисвил. Протести имаше в Ню Йорк, Портланд и други градове, като се стигна и до престрелки.

Случаят със смъртта на Бриона Тейлър се разглежда от движението за социална справедливост в Съединените щати като показателен. Тя не е била закононарушител. Работела е в местна болница. В нощта на стрелбата си била у дома, а полицията влязла по подозрение, че бившият й приятел складира там наркотици. Настоящия й приятел решил, че в дома им влизат бандити и открил огън срещу полицаите. Жената загинала в престрелката.

Полицаите са имали разрешение за обиск. Свидетели казват, че са се обозначили като полицаи преди влизането. Въпреки това кметството на Луисвил се съгласи да плати голямо обезщетение от 12 милиона доалра на семейството на Тейлър. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.