Правосъдният министър коментира евродоклада за върховенството на закона

„В НС е внесен законопроект за това независим прокурор да може да разследва главния и заместниците му". Това обяви в студиото на "Здравей, България" правосъдният министър Десислава Ахладова. Думите й идват по повод евродоклада за върховенството на закона, който тя определи като обективен. 

„Имаме внесен през 2019 г. законопроект за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. Имаме конституционно решение. Ще поискаме становище от Венецианската комисия. Обсъждаме темата дали независимият прокурор ще работи по други дела. Смятам, че той трябва да работи само по дела, които касаят обвинител номер 1 и неговите заместници”, поясни Ахладова.

ЕК представи доклад за върховенството на закона в страните членки

 

 

На въпрос дали трябва ВСС да проверява дейността на главния прокурор с опция да прекратява мандата му, министърът заяви следното: „Правителството много последователно следваше политиката на ненамеса в съдебната власт. Министърът на правосъдието, каквото и становище да вземе във връзка с независимата съдебна власт, би било намеса. Органът, който трябва да реши какви мерки да вземе, е Пленумът на ВСС”.

ГЕРБ: Обективен и позитивен доклад на ЕК

Ахладова коментира дали трябва да се продължи разследването на аферата  "Апартаментгейт".

„Комисията констатира, че имало проблем и има оставки на министри. Няма оценъчен елемент и препоръка от страна на ЕК за възобновяване на разследването. Прокуратурата и КПКОПНИ се произнесоха и всичко приключи”, поясни тя.

 

 

БСП: Докладът на ЕК не е изненада за нас (ВИДЕО)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.