Напрежение предизвика въпросът трябва ли депутатите да носят маски

COVID-скандал в парламента. БСП разкритикува здравните власти, че не се справят адекватно с кризата. Левицата поиска актуализация на националния план по време на епидемия. На критиките отговори здравният министър Костадин Ангелов, който беше извикан за петъчен контрол.

Усложнената ситуация заради коронавируса стана повод за тежки критики. Корнелия Нинова постави въпроса - защо не бил приложен националния план по време на епидемия. 

Още от сега болниците изпитват затруднения. При първия прилив не бяхме подготвени. Искаме ясен план за действие и предлагаме националният такъв, приет през 2006 г. и актуализиран през 2017 г. Нямаме логично обяснение, защо той не беше приложен.  Освен едно – правителството да избяга от отговорност и да възложи отговорността на създадения оперативен щаб”, заяви Корнелия Нинова.

COVID темата разпали залата. От левицата дори поискаха РЗИ да отмени наложените глоби на депутати заради липса на маски. 

"След като от опозицията са толкова загрижени, да си сложат маските. 33,2 % са без маски”, отвърна Евгени Будинов от ГЕРБ.

Георги Свиленски отвърна, че било ясно разписаното, че сградата не е със свободен достъп на граждани. Това значело, че носенето на маска не е задължително.

Здравният министър не прие критиките на БСП. 

 

 

„Благодаря ви, че си сложихте маските. Планът за епидемия е на бюрото ми и ние взаимстваме от него. Важно е обаче, че тук не говорим за грип, а за нова епидемия. В България има доста легла и медицинска апаратура за лечение на всички граждани. Епидемията в нашата държава е контролирана. Мерките са навременни и достатъчни. Системата е обезпечена с медицински персонал, с апаратура и с консумативи за достатъчно дълго време”, заяви министърът на здравеопазването.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.