Близките ѝ твърдят, че е била с отрицателен PCR тест

Пет болници са отказали лечение на пациентка със съмнения за коронавирус. Това твърдят нейни близки. Часове по-късно жената е починала в последното лечебно заведение, до която е успяла да стигне.

ОТКАЗАН ПРИЕМ: Болница върна пациент с пневмония и COVID-19 в Димитровград

Майката на Мирела Бочукова проявила симптоми на хрема и кашлица, но на третия ден се влошила. Личният лекар ги насочва към Бърза помощ заради съмнение, че е заразена с COVID-19. След два прегледа и изписан антибиотик близките на 49-годишната пациентка сами решават да посетят Спешното отделение на университетската болница „Свети Георги”. От там обаче ги отпращат.

„Казаха, че нямат места в Инфекциозна и ни препратиха в Транспортна, от Транспортна даже не я прегледаха”, обясни дъщерята на починалата Мирела Бочукова.

Обяснението е, че случаите с тежки хронични белодробни заболявания се поемали единствено от болница „Свети Георги”. Там другите лечебни заведения командировали своите лекари.

„Ние започнахме в 5 следобед с нея да обикаляме по болниците. В 7,30 сутринта в събота я приеха. Това са близо 18 часа”, разказа още Бочукова.

Болници в Бургас отказаха прием на пациентка с COVID-19

 

 

В крайна сметка жената е приета в общинската болница „Свети Пантелеймон”, където няколко часа след постъпването си умира. Едва след това става ясно, че тестът ѝ за коронавирус се оказва отрицателен.

„Сложиха ѝ системи, обясниха, че реагирала добре на лечението, дошла е на себе си. След това обаче лекарят ми съобщи, че тя е била с 34 градуса температура, когато е отишъл сутринта”, допълни дъщерята на починалата.

Според здравния юрист д-р Мария Петрова проблемът с достъпа до медицинска помощ за пациенти със съмнение за COVID-19 или дали положителна проба, се превръщат в ежедневие.

„Законът гарантира на всеки един от нас в качеството му на пациент достъпна помощ. Това означава, че без значение от нашия пол, раса, възраст, заболяване, в условията на здравноосигурителната система или спешност, ние имаме право да се лекуваме”, категорична беше Петрова.

Защо лечебни заведения връщат пациенти с COVID-19?

От Университетската болница „Свети Георги” заявиха в своя позиция, че са извършили два прегледа на пациентката и са ѝ направили PCR тест, който е отрицателен. Заради липсата на свободни легла са уведомили Спешна помощ, че не могат да я приемат. Здравната инспекция в Пловдив извършва проверка на случая.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

Репортер: Илиян Велков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.