Той призна, че след месеци на борба с вируса е настъпило ниво на "умора от пандемията"

Шефът на Световната здравна организация (СЗО) настоя в понеделник, че все още е възможно да се овладее COVID-19 дори на места с нарастващи огнища, предупреждавайки да няма отстъпление в битката.

"Не трябва да се предаваме", каза Тедрос Адханом Гебрейесус на виртуален брифинг.

Той призна, че след месеци на борба с новия коронавирус, отнел над 1,1 милиона човешки живота в световен мащаб, е настъпило определено ниво на "умора от пандемия".

"Трудно е и умората е истинска", каза Тедрос.

Но не можем да се предадем", добави той и призова лидерите да "балансират прекъсването на живота и поминъка".

Загреб ще използва спортна палата за приемане на болни от COVID-19

„Когато лидерите действат бързо, вирусът може да бъде потиснат“, настоя той.

Неговият коментар дойде ден след като началникът на кабинета на американския президент Доналд Тръмп Марк Медоус заяви пред Cи Ен Ен, че фокусът на администрацията е преминал към смекчаване на последиците, а не премахване на вируса.

"Няма да контролираме пандемията. Ще контролираме факта, че получаваме ваксини, терапевтици и други смекчаващи мерки", каза Медоус, сравнявайки по-смъртоносния COVID-19 със сезонния грип.

COVID-19: Франция е все по-близо до нова национална карантина

Тедрос заяви, че отказът от контрол на вирусите е „опасен“.

На въпрос за коментарите, шефът на СЗО за извънредни ситуации Майкъл Райън настоя, че макар смекчаването на последиците от пандемията да е жизненоважно, усилията за борба с вируса не могат да бъдат изоставени.

"Не трябва да се отказваме от опитите да потиснем предаването", каза той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.