Очаква се преговорите да бъдат възобновени по-късно през деня

Британският премиер Борис Джонсън заяви в петък, че все още има "съществени и важни" различия между Обединеното кралство и Европейския съюз в преговорите за търговска сделка след BREXIT.

Той добави, че не иска да преценява вероятността за постигане на сделка, но подчерта, че тя "трябва да се направи" и че това зависи от "приятелите на Великобритания в ЕС".

Борис Джонсън: Предстои тежка зима заради пандемията

Премиерът увери, че Великобритания може да "процъфтява мощно“ със или без споразумение с Европейския съюз. Той прогнозира, че ако Великобритания напусне ЕС при австралийските условия за търговски взаимоотношение със съюза, което означава BREXIT без сделка, това ще представлява "голям успех".

Очаква се преговорите да бъдат възобновени по-късно през деня, въпреки че според различни информации самите преговори са "напълно зациклили", докато времето за разговори е все по-малко.

Агенция Ройтерс цитира европейски дипломат, който също потвърди, че продължава да има различия между ЕС и Великобритания в областта на рибарството, държавната помощ и решаването на бъдещи спорове.

Предавайки съдържанието на доклад, предоставен на посланиците на страните членки от ЕС от главния преговарящ на блока Мишел Барние за напредъка в преговорите за търговското споразумение, дипломатът посочи, че "картината не е особено светла". Различията продължават по трите будещи спорове теми, каза дипломатът.

800 паунда сметка заплашва студенти първа година от ЕС във Великобритания

Вчера страна ясно, че Мишел Барние ще говори днес с някои от министрите за риболова на страни от блока, за да обсъдят шансовете за успех на търговските преговори, като в срещата вероятно ще се включат Франция, Германия, Дания, Испания, Белгия, Ирландия и Нидерландия.

Междувременно Барние потвърди, че по-късно днес ще отпътува за Лондон, за да продължи преговорите по споразумението. И той отбеляза за наличието на значителни различия между двете преговарящи страни. "Преговорите лице в лице ще могат да продължат, тъй като моят екип и самият аз вече не се под карантина", каза Барние, визирайки отлагането на преговорите на физическо ниво, след като по-рано този месец човек от неговия екип беше позитивен за коронавирус.

"Пътуваме за Лондон тази вечер, за да продължим преговорите", посочи той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.