Вижте какви песни има в него

Той е носител на награди „Грами”, „Оскар” и  „Златен глобус”. Има над 27 милиона продадени албума и над 180 милиона продадени сингли. Държи два световни Гинес рекорда. Клиповете му в YouTube се гледат от по един 1 милиард души. Песните му са саундтракът на всяко разбито сърце. Заради искрените текстове с нещастни любовни сценарии често го наричат „мъжката версия на Адел“. Звездата на световната поп сцена Сам Смит представя новия си албум ексклузивно в „Събуди се“.  

Самюел Фредерик Смит се ражда на 19 май 1992 г. Осем години по-късно вече се учи да пее и става част от джаз група. Католическото си училище посещава с грим – изкуствени мигли, брокат и цветя върху реверите. Но подигравките за наднорменото му тегло се оказват по-тежки от тези за сексуалната му ориентация. На 18 напуска родното си село Грейт Чишил, за да се премести в Лондон. Започва да работи като барман 7 дни в седмицата, но за кратко.  

Дебютният албум на Сам Смит се ражда в тясна стая под наем и получава красноречивото заглавие “In The Lonely Hour”. Откровена, чувствена и напоена с тъга, Смит описва първата си музикална колекция като „дневник на един 21-годишен самотник“. Шест години по-късно, в разгара на корона кризата, след прекаран COVID-19 и преживяно поредно любовно разочарование, с обещание, че се цели към звездите, той пуска на бял свят третият си албум – „Love goes”. И пренася баладите на дансинга.  

„Този албум е експеримент. Търсех да науча повече за себе си чрез партита и танци”, споделя той. 

„Diamonds“ е песен, която въобще не бях планирал да записвам, но я обичам. По време на локдауна се връщах отново и отново към парчето, в него има светлина, която ме кара да искам да танцувам. Разказва за жена, чийто съпруг тъкмо я е напуснал. Всичките й диаманти и дрехи, всичко й е отнето и тя плаче. Аз съм кралицата на драмата", разказа певецът.

„Another one“ е най-любимата ми песен, която някога съм правил. Означава страшно много за мен. Денят, в който я написах, бяхме в Лос Анджелис. В онази утрин научих новини, свързани с личния ми живот. Бяхме с Нуни Алайнъс. Седяхме на терасата, пиехме шампанско и танцувахме. Чувствахме се свободни. Песента е тъжна, песента е горчива, това беше моят начин да кажа – „преодолях го“, но всъщност не бях”, разказа той. 

„Oasis“ е песен, която се роди по време на локдауна. Седях на пода в дневната с празни мисли. И тя дойде естествено”, сподели още Смит.

„So serious“ ми е най-любимата. Семейството ми не я харесва. Някои хора дори не са я чували. Преди да я запиша, наистина звучеше много зле. В началото чувате глас, който казва „Когато обичаш, понякога ти трябва поп парче, което да те утеши“. За мен това е смисъла на песента. Той е дълбок. Разказва за депресията, душевното здраве, тъгата. Опитах се да предам тези чувства”, разказа още Сам Смит.

Сам сподели, че песента “Dance Till you love someone else” я е написал в Лондон с Ейми Алън. „Тогава за първи път се срещнахме лично. Получи ни се толкова добре. Обожавам я като изпълнител. Това беше опитът ни да създадем песен, която звучи така, все едно Пет Шоп Бойс са срещнали Шер”, поясни той.

Какви парчета има още в албума и какво сподели Смит за тях – гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.