През деня температурите минават 40 градуса

Сидни записа най-горещата ноемврийска нощ, тъй като най-големият град в Австралия страда от гореща вълна през уикенда, при която дневните температури достигат над 40 градуса по Целзий, предаде АФП.

Слънчевото време в Австралия напълни плажовете на страната (ВИДЕО)

Температурата през нощта не е спаднала под 25,3 градуса по Целзий в събота срещу неделя в централната част на Сидни, сочат данните на метеорологичното бюро, което я прави най-горещата ноемврийска нощ откакто започва регистрирането.

Температурата вече беше достигнала палещите 30 градуса по Целзий към 04:30 сутринта в неделя, преди да достигне над 40 градуса за втори пореден ден.

"Нов Южен Уелс е в разгара на мощна гореща вълна", каза Агата Имелска от Бюрото по метеорология. Рекордите през деня за ноември паднаха в югоизточната част на Австралия, като градовете Грифит и Милдура достигнаха съответно 43,2 и 45,7 градуса по Целзий в събота.

СТРОГИ МЕРКИ: В Южна Австралия налагат 6-дневна блокада

Заради горещата вълна има забрани за запалване на огньове, която влезе в сила в големи части на щат Нов Южен Уелс, който беше силно засегнат от катастрофални пожари през последното лято. Редица пожари избухнаха в неделя, включително един в западните покрайнини на Сидни. Повече от 60 пожара все още горят в щата, но повечето бяха поставени под контрол от пожарникарите, тъй като промяната на южния вятър доведе до бърз спад на температурите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС