Медикаментът е разработен от сибирския институт "Вектор"

Русия планира да започне днес масови изпитания на своята втора ваксина срещу коронавирус "ЕпиВакКорона" върху хора на възраст над 18 години, съобщава БТА. Руската служба „Роспотребнадзор” заяви, че ваксината, разработена от сибирския институт "Вектор", е получила разрешение този месец за провеждане на изпитания върху 150 доброволци на възраст над 60 години и 3000 доброволци над 18 години.

СЗО: 60-70% от световното население трябва да се ваксинира, за да спрем пандемията

Според службата изпитанията ще се проведат в Москва и още няколко града, включително Казан и Калининград. От септември случаите на коронавирус в Русия значително се увеличават, но властите не искат да налагат строга карантина и казват, че целенасочените мерки са достатъчни за справяне с кризата.

Започнаха доставките на ваксината на "Пфайзер" в складове в САЩ и Европа

Русия заяви по-рано този месец, че другата й ваксина "Спутник V" е показала по първоначални данни 92 процента ефективност за предпазване на хората от COVID-19. Властите потвърдиха днес 26 338 нови заразявания с вируса, с което общият им брой стана 2 295 654. Съобщени бяха и 368 смъртни случая през последното денонощие, с което общият им брой по официални данни достигна 39 895.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.