Това показва проучване, проведено от научни колективи в страната

Японски специалисти откриха наличие на антитела срещу COVID-19 при 98% от инфектираните, шест месеца след като са били заразени с коронавирус, съобщи телевизионният канал Ен Ейч Кей, цитиран от ТАСС.

Какво знаем за ваксините срещу COVID-19?

Изследването е осъществено от сътрудници на университета в град Йокохама и от други японски научни колективи. В рамките на проучването са взели участие 376 души на възраст от 20 до 70 години, които се заразили с коронавируса в периода от февруари до март.

Според получените резултати присъствието на антитела е открито при 98% от инфектираните, изкарали COVID-19 с леки или без никакви симптоми. А антитела са открити при 100% от участниците в изследването със средни или тежки симптоми на инфекцията.

До дни започва ваксинирането срещу COVID-19 във Великобритания

"Наличието на антитела половин година след заразяването доказва възможностите на имунната система на инфектираните да реагира и говори за малък риск от повторно заразяване в сравнение с хората без изградени антитела", заяви един от участниците в проучването Такехару Яманака.

По неговите думи обаче наличието на антитела в организма не означава нулева възможност за повторно заразяване.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА