През 2020 г. изданието си партнира с канал Nickelodeon, за да избере финалиста сред 5000 номинирани

Американското списание "Тайм", което ежегодно избира „Личност на годината“, през тази година създаде нова категория „Дете на годината“. Това е 15-годишната изследователка в областта на високите технологии Гатанджали Рао, съобщава БГНЕС.

През 2020 г. списанието си партнира с канал Nickelodeon, за да избере Рао от 5000 американски деца на възраст 8-16 години в категорията „Дете на годината“, което според него трябва да служи като „барометър за оценка на нововъзникващите лидери сред най-младото поколение на Америка“.

Списание „Тайм“ посвети корица на афроамериканеца Джордж Флойд

"Списание "Тайм" избира "Личност на годината" през последните 92 години. През 2019 г. 16-годишната Грета Тунберг стана най-младата "Личност на годината" и първата победителка под 25 години. Нейното движение за борба с изменението на климата на фона на други младежки движения през последните години, променящи света, показа, че днес младите хора имат огромно влияние и че използват това влияние, за да формират свят, който отговаря на тяхната визия“, пише редакцията на списанието.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Мъж се появи на корицата на „Вог“... в рокля (СНИМКИ)

Тази година специално създадена комисия избра петима финалисти. Тези деца „помагаха с изхранването на хората в криза, разработиха играчки за деца с увреждания и инициираха дебати за расовата справедливост“, отбелязва изданието.

Комисията обаче била най-впечатлена от постиженията на Рао: „Рао не само изследва научни инструменти - като изкуствен интелект и технологии за откриване на въглеродни нанотръби - но и ги използва за решаване на проблеми в ежедневието, като тормоз по интернет и замърсяване на водата“. Всеки от петимата финалисти ще получи парична награда от комапнията Viacom, собственик на Nickelodeon.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.