Фигурата на танцуващо момиче е един от символите на черногорския град

Черногорският град Будва стана без популярната сред туристите бронзова статуя на балерина на брега на Адриатическо море.

Поставиха статуя на Дарт Вейдър в Бристол (СНИМКИ)

Няколко дни на черногорското крайбрежие имаше силна морска буря. Тази нощ водата достигна до стените на Стария град, потопявайки много ресторанти и търговски обекти. Тази сутрин жителите видяха, че бурята е отнесла и известната бронзова стутя "Танцьорката от Будва", която местните жители наричат "Балерина".

Паметникът се намираше между плажа Могрен и Стария град. Това е не само един от най-известните туристически обекти , но и символ на града.

Древна статуя на Хермес изкопана в Атина при ремонт на канализация

"Танцьорката от Будва" на скулптора Градимир Алексич е поставена на черногорското крайбрежие през 1965 г. Съществуват две легенди, свързани с паметника.

Според едната скулптурата е посветена на балерина, паднала от скала. Друга легенда гласи, че паметникът е посветен на трагичната история на девойка, която години наред чакала своя любим, който не се върнал от плаване.

Издигнаха позлатена статуя на куче в Туркменистан (СНИМКИ+ВИДЕО)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БТА