Новите мерки означават затваряне и на училищата

Борис Джонсън обяви нов национален локдаун, като гражданите са инструктирани да "останат у дома", както направиха по време на първото заключване през март.

Джонсън започна обръщението си към нацията с тревожната статистика със заразяванията и смъртните случаи, както и новия щам на вируса, който се разпространява 70% по-бързо. Това налага незабавни действия, ето защо премиерът обяви новите ограничения за Англия.

Най-голямата новина е затварянето на всички учебни заведения. Това ще остане в сила до средата на февруари, когато е кратката зимна ваканция. По всяка вероятно матурите тази година няма да се проведат по приетия начин, възможно е дори те да бъдат отложени. Борис Джонсън се извини на родителите за трудностите, които ще им бъдат причинени от затварянето на училищата. Голямата разлика от първия локдаун обаче, по думите на премиера е, че е в ход масовото ваксиниране. 

 

 

Pfizer/BioNTech: Ефикасността на ваксината не е гарантирана при неспазен срок за втора доза

Гражданите бяха помолени да следват новите правила, които заместват предходните, от тази вечер. Новите мерки означават затваряне на училищата, а на хората ще се разрешава да излизат само при изключителни обстоятелства:

> За работа, ако хората не могат да работят от вкъщи, като тези в строителния сектор или ключови работници
> Да пазаруват храна или лекарства
> Да се тренират веднъж дневно
> За осигуряване на грижи или помощ на уязвими хора
> По медицински причини

"Ако сега не вземем решителни мерки, националната здравна система може да се окаже пренатоварена след 21 дни", заяви Джонсън и подчерта, че карантината ще продължи поне до средата на февруари.

Джонсън изтъкна, че това е последната фаза на страданието, защото с помощта на ваксината битката ще бъде спечелена. Той допълни, че до средата на февруари ще бъде направено всичко възможно да бъдат ваксинирани четирите най-уязвими групи хора - най-възрастните, обитателите на домовете за социални грижи и персонала им, хората над 70 години и здравните работници на първа линия – което ще позволи да се вдигнат ограниченията. 

„Правителството още един път ви казва да стоите у дома. Може да напускате дома си само по ограничените причини - да пазарувате, да отидете на работа, да потърсите медицинска помощ или за да избягате от домашно насилие”, поясни Джонсън.

Лидерът на опозицията Киър Стармър приветства новите мерки, макар и те да са много закъснели, според него.

Още от края на декември в по-голямата част от територията на кралството е забранена работата на магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, на ресторантите, пъбовете и кафенетата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.