Това стана ден преди американският президент да напусне Белия дом

Най-старият музей в Европа - "Гревен" в Париж, се освободи от восъчната статуя на Доналд Тръмп ще преди официално да е изтекъл мандатът му.

Капитолият под пълна блокада (ВИДЕО+СНИМКИ)

Това стана в навечерието на встъпването в длъжност на избрания президент на САЩ Джо Байдън. Восъчният двойник на американския милиардер беше свален от постамента си, за да отиде в складовете на музея в парижките предградия. Там зимуват около хиляда фигури на исторически личности и знаменитости, които вече не са актуални.

"Ние ще запазим за известно време статуята на Доналд Тръмп. Може би ще я използваме като плашило за Хелоуин", довери с известна ирония Ив Деломо, директор на музея "Гревен". Институцията затвори врати от миналия октомври заради пандемията, припомня агенцията.

Втори импийчмънт за Тръмп заради подбуждане към безредици в Капитолия (ВИДЕО+СНИМКИ)

От музеят "Гревен", който е храмът на двойниците, с известно облекчение се освобождават от восъчното копие на Тръмп. "Беше истински ад! Всяка седмица трябваше да поправяме ноздрите на президента, защото посетителите, които се снимаха с него, му пъхаха пръст в носа!", заяви служител от музейната работилница.

Байдън получи новия си официален президентски акаунт в Twitter

В миналото доста статуи на политици са обругавани от посетителите. През 1980 година мистериозна група постави двойник на Жорж Марше, ръководител на Френската комунистическа партия. Малко след това восъчната му фигура беше открита захвърлена в зоопарк. През 1993 година копието на лидера на десницата Жак Ширак беше сполетяно от същата съдба. А няколко години преди това статуята на бившия президент Валери Жискар д'Eстен беше отвлечена от рокери. През 2014 година представителката на украинската организация "Фемен" прободе с нож няколко пъти двойника на руския президент Владимир Путин.

Тръмп напуска Вашингтон в деня на встъпването в длъжност на Байдън

Веднага след обявяването на победата на Джо Байдън в президентските избори на САЩ, един от скулпторите на "Гревен" , Клаус Велте, се зае с извайването на неговата восъчна статуя, която ще бъде готова след два месеца.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА