Вижте кои са имениците днес

Православната църква чества деня на Св. Григорий Богослов, архиепископ на Цариград. Свети Григорий Богослов е бил майстор на словото и на поетическата реч. Заедно със свети Василий Велики и свети Григорий Нисийски образуват тризвездието на тримата Кападокийци, пише Edna.bg.

Сведенията за живота на Григорий Богослов идват, както от хрониките на Василий Велики и Йероним, така и от собствените трудове на светеца като автобиографичните му стихове и писма.

Свети Григорий е роден в Арианз, областта Кападокия около 330 г. Заедно с по-малкия си брат Кесарий се образова в Назианз, където за първи път се среща с Василий Велики. След това Григорий заминава за Александрия, където брат му изучавал медицина.

Празнуваме Атанасовден

През 349 г. Григорий Богослов отпътувал за Атина. Тогава светецът повторил обета си към Бог, след като по чудо бива спасен от смъртоносните бушуващи вълни на морето.

В елинската столица Григорий и Василий се отдават на науките. След като завършват образованието си, двамата светци се връщат по родните места, като Григорий е решен да отдаде живота си на Бог.

Светецът прекарал много нощи в молитви и дори искал да се отдаде на пост в пустинята Понт, но родителите му не му разрешили. На 27 май 380 г. свети Григорий Богослов е обявен за цариградски архиепископ на църквата "Свети Апостоли" от император Теодосий І. Интриги обаче го принуждават да напусне престола си и да се върне в наследственото си имение в Арианз, където се отдава на благочестие.

Хиляди спасяваха Богоявленския кръст в цялата страна (ОБЗОР)

Остатъка от дните си светецът прекарва в безмълвие до смъртта си през 390 г.

Православната църква го почита заради философските му проповеди. От неговите слова се е учил и свети Константин – Кирил. В житията за неговия живот Григорий Богослов е описван като изключително богоотдаден, богосъзерцателен и праведен човек.

Приживе светецът се отнасял състрадателно с бедните и по всякакъв начин се опитвал да облекчи страданията им. Григорий дори е успявал да убеди властващите да се покаят за греховете си.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Григор и Григорий. Екипът на NOVA им желае здраве, щастие и късмет!

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си