Има населени места без ток и вода

Порои и ураганни ветрове удариха Югоизточна България. В Кърджалийско има населени места без ток и вода. Преди обяд бяха наводнени промишлени постройки.

За областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас днес беше обявен оранжев код за опасно време с проливни дъждове и силен вятър.

За областите Сливен, Бургас и Добрич е обявен жълт код.

Станцията в Кърджали до сбедобед беше измерила около 23 литра на квадратен метър дъжд, а тази в Сливен – около 24. Имало е и силни пориви на вятъра през нощта и тази сутрин. В Кърджали поривите на вятъра са стигнали до 100 км/ч.

В Кирковско се наложи евакуация на възрастни хора от срутваща се къща. Старо свлачище в село Орлица се е активизирало през последното денонощие. Една от къщите е пред срутване. Жената, която живее в нея, беше евакуирана в кметството. Съседната постройка засега се крепи.

През последните 24 часа освен над 100 литра на кв.м. дъжд, в областта имаше и силни пориви на вятъра - около 100 км/ час.

Истински кошмар са преживели хората в двете залепени къщи, които посред нощ са се разтресли от свлачището. Въпреки че е укрепван преди години, склонът отново е тръгнал надолу.

„2006 година е направена подпорната стена. Сега се вижда, че е тръгнала. Нещата са сериозни. Имаше една жена, спасихме я в кметството, тъй като тук е опасно за живота й”, заяви Марин Хубавенов, кмет на село Орлица.

Рано тази сутрин друго свлачище влезе в двора на къща в село Домище.

В община Кирково рано сутринта пороят е бил апокалиптичен, казва кметът Шинаси Сюлейман. Търговски и промишлени сгради се оказват под половин метър вода. Спира токът, а след това и водата.

 

 

„Когато паднат 103 литра за има-няма 8 часа, няма река или дере, което да издържи”, коментира Шинаси Сюлейман.

Ангажирани са снегопочистващите фирмни в района, които имат тежка техника да помагат там, където е необходимо.

Хасково. Снимка: Моята новина

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.