Президентът заяви, че не е изненадан от решението на депутатите да отхвърлят ветото му за специалния прокурор

Залогът на предстоящите  парламентарни избори е огромен, това заяви президентът Румен Радев на посещение в Самоков. Според държавния глава партиите трябва да се фокусират върху промяна на сегашния управленски модел.

По думите му редица партии не обръщат внимание  върху тези проблеми, а отново се хлъзгат върху примамливите обещания - за заплати, пенсии и различни социални придобивки.

Радев очаква партиите да заявят дали ще предприемат реформа на изборното законодателство в новия парламент, за да се гарантират честни и достъпни избори.

"Ще успеят ли да надмогнат тяснопартийните си интереси. Ще намерят ли сила да започнат най-сетне реална борба с корупцията, защото ако това не се случи възпроизводството на този порочен управленски модел ни е гарантирано", обясни той.

Депутатите отхвърлиха ветото на президента по промените в НПК (ВИДЕО)

Президентът коментира и отхвърленото вето от парламента,  за надзор над главния прокурор.
"Вие изненадани ли сте от този факт? Аз не съм, но това е временно решение, явно под натиска на някаква конюктура. Аз съм убеден, че то няма да просъществува в бъдеще, защото е в противоречие с Конституцията и с основни човешки права".

Според Радев протестите са дали оценката за това как се управлява кризата и дали помощите стигат до нуждаещите се навреме.

"Вижте за какви срокове става въпрос. В други европейски държави тези неща се решават в рамките на семица-две. При нас отнема половин година и повече. Помощта губи смисъл".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
Източник: БНР