Инспекторите на РЗИ увериха в ефира на NOVA, че ще предприемат необходимите мерки

Една история за контактни с COVID-19, карантина и забавени реакции от страна на здравните власти. Мая Атанасова от Кърджали ни потърси, за да ни разкаже как се е наложило сама да търси РЗИ и да пита дали е под карантина и въпреки това не е получила отговор. Майката и дъщерята на Мая са с коронавирус, тя и съпругът й са контактни.

Техническа грешка остави мъж под карантина (ВИДЕО)

„Наложи се да изследваме детето, понеже то беше контактно на майка ми. Дъщеря ми имаше симптоми. Взеха ни 110 лв., тъй като дойдоха на домашно посещение, защото дъщеря ми е под карантина. Нямаме допълнителни пари за изследване. От работното ми място поискаха да изляза в болничен за една седмица, за да видим дали ще проявя симптоми. Личният лекар обаче ми обясни, че не може да ми даде болничен, тъй като се обжалвали”, разказа тя.

Никой не информира Мая, че при това положение на детето й се полага безплатен PCR тест. Жената изпада в ситуацията, че от работното й място не желаят тя да присъства, а от РЗИ отказват да й дадат болничен, тъй като е контактна на контактно лице. Представител на РЗИ – Кърджали заяви пред NOVA, че такива са указанията на Министерството на здравеопазването.

Какво е важно да знаем преди ваксинация

„За да получи госпожа Атанасова направление за PCR тест от личния лекар, трябва да има симптоми на коронавирус. Считам, че колегите от РЗИ са действали адекватно. Това, което можем да направим, за успокоение на госпожа Атанасова, е в днешния ден да изпратим лаборанти, които да й направят антигенен тест”, каза главният секретар на РЗИ Петя Папазова.

След проучване инспекторите ще предприемат необходимите мерки и, ако се налага, ще поставят семейството на Мая под карантина. 

Репортер: Димитър Иванов

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.