Вижте какво разказа професорът Сабин Сунериц

Френски учени твърдят, че са създали нов тест за COVID-19, който дава резултат в домашни условия за 10 минути. Любопитен детайл около откритието е, че то е пряко свързано с мобилните ни телефони.

„Нуждаеш се от три неща – мобилен телефон, към който свързваш специално устройство наречено потнециостат, след това изтегляш едно специално приложение, което прави така, че телефонът ти започва да работи като таблет. След това взимаш специална лентичка, включваш я към устройството - поставяш пробата от носа или устата си върху лентата. Отиваш да си вземеш душ или да пиеш кафе, връщаш сe, потяпаш лентичката във физиологичен разтвор и наблюдаваш. В зависимост от честотата на сигнала, който устройството ти започне да излъчва можеш да разбереш дали си заразен с коронавирус или не”, обясни професорът.

За някои хора може би е странно, че мобилно устройство, което не можe да работи с биоданни, има способност да разпознава такива. Как надградихте основните функции на телефоните ни, за да ги превърнете в подвижни лаборатории?

– Всъщност е много лесно. Няма никаква разлика в сравнение с това как инсталираме добре познатите ни приложения на мобилните си телефони. Всичко се ръководи от потенциостата, която трансформира сигнала и дава резултат. Така че  няма нищо сложно. Искам да подчертая, че не телефонът стои в основата, а потенциостатът, комбиниран с лентичките, които показах.

В Гърция ще раздават безплатни антигенни тестове

Колко е надежден този метод?

– Към настоящия момент сме тествали нашия метод върху 300 души. В сравнение с PCR тестовете, които все още са най-точният и стандартен начин за диагностика на COVID-19, имаме припокриване на резултатите при 88 %  от случаите. Основната идея в дългосрочен план е всеки човек да може да си купи тази конфигурация от аптеката. По този начин ще могат да се правят постоянни тестове, а поводите за притеснения ще намалеят. Всички ще могат да се тестват преди да тръгнат за работа или пък ще имат възможност да изследват децата си преди да ги пуснат на училище.

Можем ли да кажем, че този метод е по-добър  в сравнение с PCR тестовете?

-Мисля, че нищо не може да бъде по-добро от PCR тестовете. Може би тук няма база за по-нататъшно сравнение, защото ние измерваме различни неща – при PCR тестовете се изследва генетичен материал, за да се провери дали вирусът е наличен в организма. Ние обаче изследваме дали в тялото на човека има части от обвивката на вируса, от така наречения спайк протеин. Важно е да спомена, че PCR тестовете могат да дадат фалшиви отрицателни резултати, докато при нашият метод – това е невъзможно.

 Колко би струвал този метод на обикновения човек?

– Това зависи от по-нататъшното развитие на изследванията ни. Към момента планираме лентичките, които служат за изследване да са по-евтини от 10 евро.

Намирате се във Франция, вярно ли е, че ситуацията е критична, особено в парижкия регион?

- Да, ситуацията наистина е критична в този регион. Това обаче не е изолиран случай. Тук, където живея аз, ситуацията също е страшна, защото са налични много случаи на британския щам на COVID-19, който е една идея по-заразен и се разпространява по-бързо. Има много напрежение и това е причината мястото, където съм, да е напълно затворено през уикенда.

COVID-19 постави два антирекорда у нас

Да поговорим за ваксините. Оптимисти или песимисти са французите по отношение на тях?

– Мисля, че французите не са много въодушевени, когато става дума за ваксините. Тук постоянно се водят редица дебати относно това дали хората трябва да се ваксинират и ако да – с коя ваксина. Аз се ваксинирах. Имах малко грипоподобни симптоми, но това беше всичко и премина за няколко часа! Предпочитам нещата да се стекат по този начин, отколкото да вляза в болница и да се нуждая от интезивна грижа.  Хората  може би си мислят, че тялото им ще успее да се справи с вируса и без ваксината. Другият вариант е те просто да се страхуват от наличието на странични ефекти.

Кои ваксини са достъпни на територията на Франция?

Разполагаме с препарата  на Pfizer, също така и с този на AstraZeneca. В момента текат преговори да получим доза и от ваксината на Johnson & Johnson, както и от руската.

По последни данни случаите на депресивни състояния във Франция са се увеличили повече от два пъти. Защо това е така?

– Мисля, че депресията е свързана с липсата на адекватен социален живот. Франция е голяма страна, хората са свикнали да излизат, да се срещат помежду си, да ходят в ресторанти и барове.

Вярно ли е, че опитите за самоубийство сред младите хора също са нараснали заради пандемията?

– Когато някои от студентите идват на лекции, те разполагат с малко пространство. Представете си какво е през целия ден да имаш правото да стоиш само в няколко квадратни метра. Това е основата за възникване на клаустрофобии, които могат да се засилят при получаване на ниски резултати и оценки.

Какви са личните Ви очаквания по отношение на пандемията? Идва ли краят на COVID-19?

– Не мисля, че вирусът ще си отиде скоро. Обществото трябва първо да си изгради глобален имунитет. Важно е да се знае, че чрез ваксинацията предпазваш себе си, но все още е налична възмжност да разпространяваш вируса.

Имате ли някакво послание към България и към хората тук?

– Останете позитивни, носете маски. През зимата е ключово да носим предпазна маска – по този начин се пазим не само от COVID-19, а и от останалите вируси. Опитайте се да се ваксинирате и се тествайте колкото се може по-често, за да спрем разпространението на вируса.

Репортер: Николай Беремлийски 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК