Той не декларирал увеличение на годишния финансов резултат, твърди обвинението

Софийският апелативен съд оправда шефа на "Софарма" Огнян Донев и заместника му Борис Борисов за неплатени данъци. На особено мнение е била един от членовете на съдебния състав. През 2019 г. Донев и Борисов бяха оправдани и от Софийския градски съд, пише "24 часа".

Донев е подсъдим затова, че на 2 април 2007 г. в качеството си на изпълнителен директор на „Елфарма“ АД не платил данъчни задължения в размер на 62 779 725 лв.

Като в годишната си данъчна декларация, подадена в „Големи данъкоплатци и осигурители“ не декларирал увеличение на годишния финансов резултат. Борис Борисов пък подсъдим за това на 30 март 2009 г. в качеството си на изпълнителен директор на „Телсо“ АД избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 7 483 105 лв.

СГС призна фармацевтичния бос Огнян Донев за невинен за укриване на данъци

В данъчната си декларация, затаил истина, като не декларирал увеличение на годишния финансов резултат, твърди обвинението. Основният спор по делото беше дали блоковите сделки са пазарни или не и какви данъци се дължат при блоковите сделки.

Според апелативните съдии "абсолютно ирелевантен е терминологичния спор между страните, дали блоковите сделки са пазарни или не и могат ли страните да определят свободно цените по тях".