Оневинен беше и съдружникът му Борис Борисов

Съдът призна собственикът на „Софарма” Огнян Донев за невинен по обвинението му за укриване на данъци. Прокуратурата пък обвини магистратите в пристрастност.

Според тях  престъпление има - Донев укрил данъци след продажба на акции на  нерегулирания пазар с пряко договаряне за по 1 лев всяка. Според прокуратурата, обаче цените трябвало да бъдат като на свободния пазар - по малко над 9 лева всяка.  Разликата в сумите прокуратурата изчисли като укрити над 63 милиона лева данъци.  Съдът, обаче постанови - престъпление няма. От НАПсъщо твърдят, че Огнян Донев не дължи данъци и че е спазил всички правила.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сега разходите по делото - 16 000 лева ще трябва да бъдат платени от държавата. А държавата, в лицето на прокуратурата заяви, че няма да се откаже от обвинението.

„Аз се радвам, че с това решение съдът спаси капиталовият пазар в България”’, каза Огнян Донев.

„За мен от самото начало има мотиви за отвод на съда, но не искам да давам квалификации. За мен е необяснимо е защо беше прочетена оправдателна присъда”, заяви прокурорът Даниела Димитрова.

Прокуратурата иска отвод на съдия заради Огнян Донев

„Прокуратурата обаче не казва, че НАП излязоха със становище, че няма нарушения и никой не разбра защо след като един човек се е съобразил с разпоредбите на НАП, трябва да бъде изправен пред съда”, каза адвокатът на Донев – Ина Лулчева.

Държавата, в лицето на прокуратурата заяви, че няма да се откаже от обвинението.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.