В него има 20 легла

В Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора разкриха сектор за бременни, на които предстои раждане, но са с положителен тест за коронавирус. В него има 20 легла. До разкриването му се стига, тъй като през последните две седмици броят на позитивните родилки и тези, които получават усложнения от COVID-19, е значителен. За разпределението им действа координационна система между лекарите в четири области в Югоизточна България.

Бебето на ваксинирана срещу COVID-19 се е родило с антитела

„Виждаме, че пациентопотокът по отношение на пациентки COVID-19 е динамичен. За щастие, досега бременните не са от рисковите групи, но у нас има вече случаи на тежко прекарване на вируса, дори на екзитуси, за съжаление. Затова се сформира и тази координационна система, за да може да бъдем подготвени, ако се наложи”, заяви доц. д-р Николай Лазаров.

Потоците между сектора за пациентки с коронавирус и такива с отрицателни тестове, но в рискова бременност, са разделени.

ДА СЕ РОДИШ С АНТИТЕЛА: Какво не знаем за децата и COVID-19?

„Ограничава се легловата база, т.е. капацитетът ни ще се намали и се дава приоритет на раждащите жени и такива, които ще раждат недоносени деца, за да могат да бъдат бързо обслужени от Неонатологията в съседство”, казва доц. д-р Николай Лазаров.

Ако болничните легла за родилките в болницата в Стара Загора бъдат заети, бъдещите майки ще бъдат насочвани в други лечебни заведения в района с АГ–отделения, за което има създадена организация.

Репортер: Георги Манев

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК