В Сърбия прилагат оригинални мотивации, за да стимулират ваксинацията

Ситуацията с COVID-19 в Индия все повече се усложнява. Страната отбеляза пореден рекорд с над 410 хиляди нови заразени за последното едно денонощие. А в Европа се полагат все по-оригинални усилия, за мотивиране на хората да се ваксинират.

Още час преди отварянето големи опашки се извиха пред един от големите търговски центрове в Белград, след като там бяха открити пунктове за ваксинация. Всеки, който иска, може да се ваксинира, без предварително записване и да избере някоя от ваксините, които са на разположение. За допълнителна мотивация първите 100 граждани, които решат да се ваксинират днес, утре или в събота, ще получат ваучери на стойност около 25 евро, които да похарчат в търговския център.

 

 

Сръбските власти обявиха и друга оригинална идея за мотивация. Всеки, който се ваксинира срещу COVID-19, ще получи 3000 динара или около 25 евро.

Премиерът на Северна Македония, Зоран Заев, се ваксинира днес срещу коронавирус с китайската ваксина Синофарм.

Заев уточни, че се е ваксинирал с китайската синофарм, защото такава е имало на разположение, когато му е дошъл редът, според националния план за ваксинация.

Франция разширява възрастовите групи, които могат да се ваксинират срещу COVID-19. Всички на възраст над 18 години ще могат да се имунизират, ако страдат от хронични заболявания. Френските власти одобриха и ваксинирането на младежи на 16 и 17 години, които са изложени на повишен риск от сериозно боледуване. А президентът Еманюел Макрон откри днес ваксинационен център в Париж.

"От понеделник, 10 май, ще започне ваксиниране на нашите съграждани на възраст над 50 години. Това означава, че сваляме възрастта за достъп до ваксините. От сряда, 12 май, ще можете да се записвате за следващия ден без ограничение на възрастта, когато има неусвоени дози", заяви френският президент.

Френските власти полагат усилия за ускоряване на кампанията за ваксиниране, а от 19 май полицейският час ще започва с един час по-късно - от 21 ч.