Страната прехвърли символичната граница от 1 милион случая в началото на май

Швеция излезе на първо място по темпо на заразяване сред страните от ЕС, предадоха Франс прес и ДПА, като цитират информация на европейските здравни власти.
Днес скандинавската страна, чиято стратегия за борба с коронавируса, включваща относително малко ограничения, привлече международно внимание, достигна равнището от 577 нови случая на 100 000 души за последните 14 дни. Това е най-високият показател сред всички страни от Европейската икономическа зона. Швеция прехвърли символичната граница от 1 милион заразени в началото на май.

Над 70% спад на новите случаи на COVID-19 в Турция след локдауна

Литва изостава малко след Швеция, с 563 нови случая, а Кипър е на трето място с 522, показват данните на Европейския център за контрол и превенция на заразните заболявания. В същото време съседната на Швеция Финландия отбелязва 53 нови случая на 100 000 души.

"Много страни отбелязаха по-високи равнища от нашето днес, така че може да се смята, че този феномен отразява просто закъсняло увеличаване на броя на случаите в рамките на третата вълна в Швеция", обясни на пресконференция шведският главен епидемиолог Андерш Тегнел.

ЕК договори още 1,8 млрд. дози на Pfizer до края на 2023 г.

Днес общият брой на случаите от началото на пандемията достигна 14 351 души. С това страната е на едно от средните равнища по смъртност в Европа, но регистрира значително повече смъртни случаи от съседите си като Дания и Финландия.

Въпреки въведените миналата година мерки, включително затваряне на баровете и ресторантите в 20:30 ч., ограниченията в страната остават относително по-малко строги, отколкото на други места в Европа, отбелязва АФП. 

Източник: БТА