Шоуто беше най-пълно за хората в Аляска и Хавай

Най-голямото пълнолуние за тази година - „цветната” суперлуна се издигна в ясното небе над Сидни за радост на любителите фотографи, заели позиция, за да уловят момента, предаде Ройтерс.

Снимка: Индонезия, БТА

Луната е в най-близката си точка до Земята (в перигей) и затова изглежда с около 7% по-голяма и 15% по-ярка от обикновено. Пълнолунието през май е известно като цветно, защото е в период, когато пролетните цветя ни радват с багрите си.

Сегашната суперлуна съвпада с първото пълно лунно затъмнение от повече от две години. Луната при него изглежда червена заради разпръскването на светлината, затова я наричат „кървава”.

Снимка: Австралия, БТА

Затъмнението беше видимо от Сидни, както и в сутрешните часове в Западна Северна Америка, където шоуто беше най-пълно за хората в Аляска и Хавай. Насладиха му се и в южната част на Чили и Аржентина.

В Австралия, Нова Зеландия и части от Южна Азия лунното затъмнение зарадва хората вечерта.

"ОТ МОЯТА НОВИНА": Феноменът Суперлуна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Перигеят за България е днес в 04:53 ч. при разстояние Земя-Луна 357 309 километра, а точният момент на пълнолунието - в 14:14 ч., каза пред БТА астрофизикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия при БАН и катедра „Астрономия” при СУ. Интервалът между двете събития е 9 часа и 21 минути.

Снимка: Уругвай, БТА

Частичните фази на лунното затъмнение, което се наблюдаваше от Тихоокеанския регион, са настъпили днес в 12:45 ч. българско време. От нашата страна явлението не се наблюдава.

Пълната фаза на лунното затъмнение започна в 14:11 ч., с максимална фаза в 14:19 ч. и край на пълната фаза в 14:26 ч. Частичните фази завършват в 15:52 ч., уточни астрофизикът.