Копенхаген даде повече правомощия на осторвите, които официално са част от кралство Дания, макар и автономни

Дания даде допълнителни правомощия на Гренландия и Фарьорските острови в момент, когато арктическия регион засилва стратегическото си значение по отношение на търговията и ресурсите.

Остров Гренландия и архипелагът в северната част на Атлантика ще получат по-значима роля в Арктическия съвет, заяви датската премиерка Мете Фредериксен след среща с лидерите на Гренландия и Фарьорските острови Муте Б. Егеде и Бардур Нилесен.

Предстои да бъде сформирана контактна група с участието на министри и представители на регионите. Тя ще отделя специално внимание на сигурността и отбраната, като Гренландия и Фарьорските острови ще имат повече място за маневри, по думите на Фредериксен.

В бъдеще в Арктическия съвет представителите на гренландците и фарьорците ще се изказват първо, след което ще бъдат последвани от тези на самата Дания. Гренландия и Фарьорските острови са официално част от кралство Дания, но са като цяло автономни. Те продължават да получават значителна подкрепа от Копенхаген.

Арктическият регион става все по-важен, предвид намиращите се в него суровини и минаващите през него търговски пътища, които стават по-достъпни поради климатичните промени. Районът привлича и все по-голямо внимание от страна на Русия и Китай. 

Източник: БТА