На 6 юни Гудков написа, че бил заподозрян в рамките на криминално разследване

Руският опозиционен политик Дмитрий Гудков, заминал за Киев, смята да напусне Украйна и да отпътува за България. Това съобщи днес той самият пред телевизия "Украина-24", предаде ТАСС, цитиран от DarikNews.

"Засега още съм в Киев. Сигурно ще прекарам тук известно време и горе-долу след седмица смятам да замина за Варна при родителите си", каза той.

На 6 юни Гудков написа в "Телеграм", че е заминал от Русия за Украйна, защото бил застрашен от арест като заподозрян в рамките на криминално разследване. Той уточни, че престоят му в Украйна е временен.

Близо 40 % от руснаците не искат още един мандат на Путин

Миналата седмица Гудков прекара две денонощия в ареста заради случай с неплатени наеми към градските власти на Москва, припомня Франс прес.

Междувременно, по думите на опозиционера, който смятал да се кандидатира в парламентарните избори наесен, хора, близки до Кремъл, се обадили на роднините му с посланието, че той трябва да напусне страната, поне до деня на вота. В противен случай срещу близките му щяло да започне съдебно преследване.

Над 20 000 души протестираха в Москва, искат свободни и справедливи избори

Във връзка с делото за измами с наеми или злоупотреба с доверие жилищата на Гудков и негови роднини бяха обискирани, но полицията не поиска от съда мярка за неотклонение, затова опозиционерът може да пътува свободно в Русия и извън страната, обяснява ТАСС.

Източник: DarikNews