Белгия също пострада от катастрофални порои

Бедствие с десетки жертви и изчезнали шокира германия. Загинали са най-малко 42 души. Десетки са в неизвестност, като страховете са, че те също са загинали. 

СНИМКИ ОТ БЕДСТВИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Причината за трагедията са тежки наводнения. Те са предизвикани от проливни дъждове, паднали за кратко време над западната част на страната. Най-малко шестима са загинали в наводненията и в съседна Белгия.

 

 

 

Има опасения, че броят на загиналите може да се окаже и по-голям. Много от изчезналите са били по покривите на постройките в община Шулд. Двама от загиналите са пожарникари, участвали в спасителна операция. 

 

 

Стихията отнесла къщи, пътища и стотици автомобили. Разрушена е водопроводната мрежа, съборени са стълбове и няма ток. Най-тежко засегнат е район западно от Кьолн и Бон, между река Рейн и границата на Германия с Белгия и Люксембург. 

Над 30 души са изчезнали при срутване на сгради в Аденау, информира телевизия Ен Те Фау, цитирана от ТАСС. Много селища в региона фактически нямат връзка с външния свят, на места е прекъснато електроснабдяването, затворени са редица училища, спрян е общественият транспорт.

В няколко общини беше обявено извънредно положение. Спасителни хеликоптери от цяла Германия бяха изпратени към засегнатия район. Поне 50 души са били свалени от покривите на къщите, където са прекарали нощта. Най-малко двама пожарникари са загинали, докато са помагали на засегнатите от наводненията.

Армията беше мобилизирана, за да помага с разчистването на пътищата и търсенето на изчезналите. Първият отряд от 230 войници, с помощта на верижни машини разчистваха пътя пред пожарникари, полицаи и доброволци.

Най-голямата електрическа компания в района каза, че около 200 хиляди домакинства са останали без ток. На много места е спрял сигналът на мобилните телефони. Бяха затворени няколко магистрали.

 

Същевременно, същия циклон предизвика тежки наводнения и в съседна Белгия. Има загинали и хиляди навноднени имоти

 

 

Най-засегнат е районът на Лиеж, където прииждат реки и се наложи изпускането на два язовира. Белгийските железници спряха да обслужват югоизточните части на страната.

Евакуираните са стотици, като най-засегнати са възрастни хора, много от които живеят сами. Пострадали разказаха пред местни телевизии, че се е наложило да напуснат домовете си, без дори да могат да вземат лекарствата си. Възрастните хора са настанени временно в обществени сгради. 


Любителски записи показват сърни, потъващи в прииждащите води, и мечки, които търсят спасение в центъра на Лиеж.

Поради бурните води някои от най-тежко засегнатите райони не може да бъдат достигнати с лодки. Вероятно няма да може да бъде оказана помощ и с хеликоптери заради лошото време.

"Белгия преживява невиждани дъждове", заяви в Twitter министър-председателят Александер де Кро. По думите му всички спасителни служби са мобилизирани, а европейски партньори ще изпратят спасителен екип и хеликоптер в помощ на Белгия.

 

Очаква се от утре обилните валежи да спрат. Местни хора определят случващото се като "пороя на века". 

Подобни проблеми имаха и в Нидерландия. Там евакуираха жителите на заплашени квартали в ремаркетата на големи селскостопански машини. А посреднощ принудително бяха преместени обитателите на старчески сомове, заплашени от наводнения.

 

 

Междувременно от Министерството на външните работи съобщиха, че няма данни за пострадали български граждани при наводненията в Германия и Белгия. В Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн и в посолството ни в Белгия към момента не е постъпвала информация за загинали или изчезнали при природното бедствие наши сънародници.

 

 

Мисиите ни са в контакт с местните власти, следят ситуацията и са готови да окажат съдействие при необходимост, съобщават още от МВнР.

Българските граждани могат да се свържат с Генералното ни консулство във Франкфурт на Майн на тел.: +49 69 509 278 130, а с консулската ни служба към посолството ни в Белгия на тел. тел.: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

 

 

 

Източник: БТА