Активизирали са се много свлачища

Расте броят на жертвите на опустошителните наводнения в Германия и Белгия. Потвърдените жертви в двете страни са общо 190, а много все още се водят в неизвестност. Жителите на най-тежко засегнатите райони започнаха да почистват, след като водата започна да се отдръпва.

Усложнена обаче остава обстановката в региона на Залцбург. Река, която преминава през селището Халайн, излезе от коритото си и хората трябваше да бъдат спасявани от домовете им. Наводнени са райони и в Тирол, но няма данни за жертви и разрушения.

Междувременно в Бавария обявиха извънредно положение, предаде ДПА. 

Активизирали са се много земни свличания, а екипите на пожарникарите са претоварени, каза късно снощи говорител на Центъра за управление на кризисни ситуации "Траунщайн".

Градовете Берхтесгаден и Бишофсвизен са особено силно пострадали. Някои от живеещите там вече са евакуирани. Населението беше призовано да стои далеч от мазетата и долните етажи и да не излиза по улиците.

По оценки на експерти тази нощ нивото на реките Берхтесгаденер Ахе, Траун и Тиролер Ахен може рязко да се повиши. Водата в района на Берхтесгаденер Ахе вече се е повишила с 1,5 метра.

През изминалата седмица проливни дъждове, започнали в понеделник в Западна и Югозападна Германия, доведоха до тежки наводнения.

 

 

От коритата си излязоха притоците на Рейн - Ар и Мозел, и по-малки реки като Зауер, Прюм, Нимс, Кил и Ерфт. Жертва на стихията станаха 159.

Поройни дъждове от по 100 литра на квадратен метър предизвикаха наводнения и в източната германска провинция Саксония, предаде ДПА.

Високите води засегнаха популярен хълмист туристически район, известен като Саксонска Швейцария.

Тази вечер местните власти в Саксонска Швейцария-Остерцгебирге обявиха, че до някои селища вече няма достъп: Нойщад, Зебниц, Бад Шандау, Райнхардсдорф-Шьона и Гориш.

Наводнени са пътища и пешеходни зони. Затворена е железопътната линия, свързваща Бад Шандау с чешкия град Дечин, обяви тази вечер компанията "Дойче бан". Промяната засяга движението на влаковете по маршрута Хамбург-Берлин-Дрезден-Прага. Очаква се влакове по тази линия да не се движат поне до следобедните часове на днешния ден. 

 

 


Броят на потвърдените жертви при наводненията в Белгия според властите достигна 31. Националният кризисен център съобщи още, че 163 човека остават в неизвестност.
Центърът обяви спасителната операция за приключила. Той посочи като приоритет разчистването на отломките и оценяването на материалните щети, но добави, че в някои райони продължава издирването на хора.

Във вторник в Белгия ще е ден на траур в памет на загиналите при наводненията - ден преди националния празник на страната.

Проливните дъждове причиниха наводнения в още редица европейски страни - Южна Нидерландия, Франция, Люксембург, Швейцария, Австрия и Чехия.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

 
Източник: БТА