ГЕРБ-СДС обявиха, че отказват да участват и не отидоха на „Дондуков” 2

Наситен с политически решения петъчен ден! Президентът Румен Радев даде ход на конституционната процедура и събра на консултации парламентарните групи.

Изненадващо, ГЕРБ-СДС обявиха, че отказват да участват и не отидоха на „Дондуков” 2. За сметка на това бяха активни в парламента, където за изслушване по темата с главния прокурор отидоха правосъдният и вътрешният министър.

Не по план протече натоварения политически ден на „Дондуков” 2 заради отказа на ГЕРБ-СДС да участват в консултациите. Но от разговорите с останалите стана ясно - всички искат да има правителство. Всеки е готов на диалог с другия, но и всеки поставя условия за подкрепа. От „Има такъв народ" търсят подкрепа, но не искат коалиционни партньори и сами ще избират кандидатите си за премиер и министри. А президентът заръча на всички партии да направят правителство, което да е на основата на устойчиво мнозинство в парламента, но не и безпринципни коалиции. И ги посъветва да изчерпат всички възможни формули преди да говорят за нови избори.

На старта на политическите разговори президентът чу обещание - от „Има такъв народ” ще опитат да направят правителство. Той от своя страна им даде време.

„Ние показахме, че имаме разум, не сме самовлюбени. Надяваме се и другите да направят това и много бързи да има ново правителство”, заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на “Има такъв народ”.

„Приветствам решението ви да се отворите за диалог. Много е важно този диалог с партиите да доведе до ефективен резултат. Тук мога да си позволява да не бързам с мандата”, обясни президентът Румен Радев.

От партията на Слави Трифонов очертаха и сценарий, ако не получат подкрепата на другите партии.

„Ако не получим подкрепа и не намерим обща визия, най-вероятно ще отидем на избори. Ние не виждаме проблем в това”, каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на „Има такъв народ”.

„Нека тезата - „отиваме на избори" да я оставим на заден план. Моят призив е за откровен, но конструктивен диалог. Очаквам да се обедините около приоритети”, каза Радев.

Ключова роля държавният глава очерта на БСП, които втори седнаха на масата за разговори, след отказа на ГЕРБ да отидат в президентството.

„От БСП зависи постигането на това устойчиво парламентарно мнозинство. Очаквам от вас активно участие”, обясни Радев.

От парламентарната група му обещаха, че ще търсят диалог. Ако не се намери такъв, са готови да опитат и те да подредят кабинет.

„Не можем да не опитаме да съставим кабинет, нямаме историческото време за това”, каза Корнелия Нинова, председател на БСП.

На призива на президента за ново правителство от „Демократична България” отговориха, че могат да бъдат и опозиция.

„Опасно е да има плаващи мнозинства в които България потъва. Не на всяка цена ще дадем подкрепа, защото тя не е наша. 350 000 ни дадоха подкрепа”, заяви Христо Иванов, съпредседател на “Демократична България”.

 „Не, аз не искам кабинет на всяка цена. Президентът не е и не може да бъде архитект на мнозинства”, обясни Радев.

Но час по-късно посъветва ДПС да бъдат активни и полезни в преговорите за нов кабинет. И без да иска да е архитект очерта най-подходящата политическа формула сега.

„Формулата е диалог, общи приоритети, намирането на приемлив компромис”, поясни държавният глава.

От движението отговориха, че първо партиите трябва да се обединят около национални приоритети и да напишат програмата. Но също имат изискване.

„Безусловна подкрепа няма. Възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията са условията, от които ние няма как да отстъпим”, обясни Мустафа Карадайъ, председател на ДПС.

И макар че на входа на „Дондуков 2” от ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме” демонстрираха добър тон, при президента Мая Манолова заяви условията им за подкрепа.

„Ние сме готови и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. Подкрепа от тях би била „токсична предгръдка”, каза Манолова.

След обещанието на партиите пред президента, че ще водят диалог, идва ред и на преговорите за ново правителство.

След като чу партиите, сега на ход отново е президентът, който трябва да връчи и първия мандат за съставяне на правителство. Папката ще отиде в ръцете на кандидата за премиер на "Има такъв народ", чието име още не ни е известно.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК