У нас въпросът за задължителна ваксинация поражда все по-горещи дискусии

За или против задължителната ваксинация на медицински работници и учители? С настъпването на четвъртата вълна този въпрос повдига все по-горещи дискусии сред епидемиолозите у нас. В същото време Европейският съюз се готви за поставяне и на трета игла от есента.    

Стоматологът Танер Чавуш е българин, но в родината си не би могъл да се ваксинира 3 пъти. В Турция обаче, където работи от 30 години, той и още 5 милиона души вече са с поставена трета игла.

„Първите две дози при мен са с китайската ваксина „Синовак“ – векторна ваксина. Третата доза ми е с препарата на Pfizer”, сподели стоматологът.  

Доц. Кунчев: При Делта варианта ще са нужни 90% ваксинирани хора

Пред хората, които си поставят трета игла, стоят две алтернативи:

 „Трета доза от класическия вариант, който вече сме си поставили и трета доза, която е леко модифицирана”, обясни д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория в университета в Берн.

На Стария континент обаче това все още е невъзможно.

„Pfizer и доколкото имам информация и Moderna вече са дали заявка до ЕМА за поставяне на трета доза”, каза Илиев.

„При нас проблемът е, че нямаме първа и втора доза, а говорим за трета”, каза директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Проф. Христова: Делта вариантът на COVID-19 напредва у нас

Затова епидемиолози дискутират усилено дали този процент ще скочи, ако имунизацията на лекари и учители стане задължителна.

„Не трябва твърде много да се натиска към задължително ваксиниране, защото всяко действие поражда противодействие”, твърди проф. Христова.

 „Учителите са с 41% ваксинация на базата на 19% за страната, което показва ,че те са най-отговорните лидери във ваксинационния процес”, каза Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа".

Според национално проучване това отношение към ваксините рязко ще се промени, ако учителите бъдат задължени да си поставят игла.

Дори стимулите не променят нагласите на българските учители. Над 90 на сто от тях не биха се ваксинирали нито срещу 2 дни допълнителен платен отпуск, нито срещу 500 лева бонус.

И докато преподавателите у нас са готови дори да протестират срещу евентуална задължителна ваксинация, в Бурса Танер Чавуш обмисля дали да не се ваксинира за четвърти път. И то с препарат, произведен в Турция.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК