Някои страни вече обявиха, че замразяват подкрепата си

Талибаните обещаха да подобрят афганистанската икономика, но без достъп до международна помощ и до резервите, държани в чужбина, бъдещето на страната - една от най-бедните в света, се очертава трудно. Това пише в анализ за "Франс прес" Делфин Туиту.

Как се промени животът в Афганистан през годините (ГАЛЕРИЯ)

Някои страни вече заявиха, че замразяват подкрепата си. Международният валутен фонд и Световната банка пазят мълчание, но може би ще се наложи да замразят финансовото подпомагане на азиатската държава.

"Афганистан е в жестока зависимост от външната помощ", изтъква Ванда Фелбаб-Браун, експерт по афганистанските въпроси в института "Брукингс", като посочва, че помощите надхвърлят най-малко 10 пъти доходите на талибаните.

През 2020 г. БВП на Афганистан възлезе на 19,81 милиарда долара, а постъпилите помощи бяха 42,9 на сто от БВП, сочат данни на Световната банка.

На блъскащи се колички и батут: Талибани се забавляват в увеселителен парк (ВИДЕО)

"Афганистанската икономика е крехка и зависима от (международната) помощ", подчертава вашингтонският институт и отбелязва, че икономическото развитие и диверсификацията на частния сектор досега бяха "забавяни от несигурността, политическата нестабилност, слабостта на институциите, недостига на инфраструктура и повсеместната корупция".

Колкото до сегашните приходи на талибаните, според оценки те достигат между 300 милиона и над 1,5 милиарда долара годишно, се казва в доклад на Комитета по санкциите към Съвета за сигурност на ООН, публикуван през май 2020 г.

Опиум и данъци

Талибаните печелят основно от престъпни дейности като отглеждането на мак, от който се получава опиум, а после хероин, съответно и от наркотрафик, а също така от рекет на местни предприятия и отвличания срещу откуп.

"Голям дял от приходите им идва и от събиране на данъци", обяснява Чарлз Купчан, експерт към Съвета за външни отношения, като изтъква, че те са станали специалисти в тази област и облагат едва ли не всичко в контролираните от тях територии - от правителствени проекти до стоки за продан.

"Афганистан вече няма да е страна, произвеждаща опиум", увери вчера говорителят на талибаните. По думите му продукцията ще бъде сведена "отново до нула", доколкото през управлението си - до 2001 г., те бяха забранили отглеждането на мак.

В момента, независимо че международната общност от години харчи милиарди за изкореняване на маковите насаждения, Афганистан произвежда над 80 на сто от всичкия опиум в света.
От това зависят стотици хиляди работни места в страната, съсипана от безработица след 40 години конфликти.

Талибаните с първа пресконференция, след като взеха властта

Пандемията от COVID-19 влоши нещата още повече и самите талибани признаха, че икономиката няма как да бъде подобрена без помощ от чужбина.

"Преговаряхме с много страни. Бихме желали те да ни помогнат", посочи Забиула Муджахид.

Добри позиции?

Международната общност изглежда приема талибаните не толкова резервирано, колкото по време на техния драконов режим от 1996 до 2001 г. Русия, Китай и Турция приветстваха вече първите публични изявления на бунтовниците. Много държави донори обаче още се държат нащрек - и на първо място САЩ. Вашингтон отсече, че очаква от талибаните да зачитат правата на човека, по-специално тези на жените.

ТАЛИБАНИТЕ В АФГАНИСТАН: Местните се страхуват от реваншизъм, Европа – от мигранти

А канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че Канада "няма намерение да признае правителство на талибаните".

Берлин обяви още в понеделник, че спира помощта си за развитие. Германия, която е сред десетте най-големи донори на Афганистан, се очакваше да отпусне тази година като помощ 430 милиона евро, включително 250 милиона за развитие.

Според Чарлз Купчан от Съвета за външни отношения талибаните имат интерес да се представят добре, ако искат да получат икономическа помощ. Още повече че Китай, втората икономическа сила в света, по думите му няма изгледи да замести във финансов план западните страни.

"Китайците са много меркантилни. Склонни са да проявяват интерес повечето към страни с благоприятна търговска среда, където биха могли да строят нови пътища на коприната", отбелязва той.

КРИЗАТА В АФГАНИСТАН: Талибаните забраниха всички полети от летището в Кабул (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Да не би китайците да са стъпили в Сирия? В Ирак? В Ливан? Не. Съответно не бих надценявал и ролята на Китай в Афганистан", заключава експертът.

"Това е още една причина да смятам, че талибаните ще се опитат да запазят достатъчно добра репутация, за да могат да се обърнат към международната общност в широкия смисъл" на понятието, добавя той.

Стратегически подход, още повече че "държаните в САЩ активи на централната банка - притежание на афганистанското правителство, няма да бъдат предоставени на талибаните", предупреди в понеделник представител на администрацията на Байдън.

Източник: БТА