Велислав Захариев вече две години печели медали и купи

6-годишно момче от Берковица стана вицешампион по шахмат в Европейския съюз. Детето вече две години печели десетки медали и купи от различни състезания у нас и в чужбина и се нарежда пети в света по шахматен рейтинг.

Шахматната игра на Велислав започва още докато бил на две годинки. Баща му започнал да го учи как да реди фигурите на дъската и да ги разпознава. На четири години вече играели заедно шах.

„Бързо видях, че започва да мисли върху това, което се случва на дъската и решихме да търсим треньор”, каза Димитър Захариев.

Българче стана най-малкият носител на златен медал по математика в света

Година по-късно Велислав участва в шахматен турнир и става първи. Досега той е носител на 10 купи и 27 медала от национални и международни турнири, двукратен шампион на България за 2021 г., а сега и вицешампион в Европейския съюз.

В Мюрек, Австрия от общо девет изиграни партии, Велислав спечелил осем, което освен мястото на Европейската почетна стълбичка му осигурило и трайно присъствие на международната шахматна сцена.

„Слав е едно от малкото деца, които още на 5-годишна възраст постигна феноменален успях в България. На 5 години той завоюва успех на държавното първенство”, посочи треньорът му Венета Петкова.

Българско момиче на първо място по шах в света

Тя смята, че последното му отличие  ще го стимулира да върви още по-нагоре.

„Единият кръг се падна с едно от децата, което първоначално беше фаворит за първото място. Партията им продължи 4 часа и 20 минути. Той стоеше и не мърдаше, не искаше дори вода. Чак когато победи се успокои”, разказа бащата на Велислав.

Следващата година момчето ще е в първи клас, а в шахмата е категоричен, че иска да стигне далеч.