Отсрочката е поискана от САЩ

Планираната за четвъртък сутрин корекция на орбитата на Международната космическа станция (МКС) беше отложена за 21 август, предаде ТАСС, като цитира съобщение на "Роскосмос". "Корекцията на орбитата на МКС бе преместена на резервна дата - 21 август 2021 г. В момента се изчисляват параметрите на орбитата на станцията след провеждане на коригиращата маневра и точното време на осъществяването й", се посочва в съобщението.

Неуспешен опит на "Пърсивиърънс" да събере проба от Марс

От него става ясно, че отлагането е по искане на САЩ заради липсата на техническа готовност в американския сегмент на МКС. По план двигателите на служебния модул "Звезда" трябваше да се включат в 7 часа и четири минути московско време на 19 август за 46 секунди. Средната височина на орбитата на станцията над Земята би трябвало да е на 420,85 км от повърхността на планетата - увеличение с 1,2 км за създаване на подходящи условия преди задействането на пилотирания кораб "Союз МС-19" и кацането на спускаемия апарат на кораба "Союз МС-18".

НАСА очаква МКС да се използва поне до 2028 г.

На борда на МКС се намира седемчленен екипаж - руските космонавти Олег Новицки и Петър Дубров, астронавтите на НАСА Марк Ванде Хай, Шейн Кимброу и Меган Макартър, астронавтът на ЕКА Тома Песке и астронавтът на Японската агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА) Акихико Хошиде.

С кораба "Союз МС-19" на борда на МКС се очаква да пристигнат космонавтът Антон Шкаплеров, руската актриса Юлия Пересилд и режисьора Клим Шипенко, които ще снимат първия игрален филм в космоса. 

Източник: БТА