Според НАСА това се дължи на непредвидена реакция на скалата по време на сондирането

Данните, изпратени до Земята от роувъра "Пърсивиърънс" след първия опит да събере скална проба на Марс, показват, че той е неуспешен, съобщи НАСА на сайта си.

В специалната титаниева тръба не е влязъл скален материал. Роувърът има 43 такива контейнера за събиране на проби.

Според НАСА неуспехът се дължи на непредвидена реакция на скалата по време на сондирането, а не на техническа неизправност на оборудването.

"Взимането на проби е автоматизирано от началото на края - обяснява Джесика Самюълс, която отговаря за мисията на повърхността на планетата. - Една от стъпките, след като пробата е поставена в тръбата, е да бъде измерен обемът й. Не е отчетено очакваното съпротивление, каквото трябваше да има, ако в тръбата беше постъпила проба".

През следващите няколко дни екипът ще проучи наличните данни и ще направи допълнителна диагностика, заявява ръководителят на изследователския екип Дженифър Троспър.

Предишни мисии на НАСА също се сблъскаха с изненадващи характеристики на скалите и грунта на Марс. През 2008 г. космическият апарат "Феникс" взе проби от реголит, който се оказа "лепкав" и беше трудно да бъде поставен в изследователските инструменти. Това наложи многократни опити, преди да бъде постигнат успех. Роувърът "Кюриосити" пък сондира скали, които се оказаха по-твърди от очакваното. Сондата за топлина на апарата "ИнСайт" не успя да проникне в повърхността, както беше планирано.

Марсоходът "Пърсивиърънс" кацна в кратера "Джезеро" (Йезеро) на 18 февруари. Няколко месеца специалистите на НАСА проверяваха и тестваха всички системи и оборудване. Очаква се "Пърсивиърънс" да вземе проби от скали и грунт и да ги постави в специалните контейнери, които да бъдат събрани от друг космически апарат през 2026 г. и да бъдат доставени на Земята през 30-те години.

Източник: БТА