Той трябваше да замине за Таджикистан за срещи на високо равнище на регионалните съюзи

Руският президент Владимир Путин се самоизолира, след като хора от обкръжението му дадоха положителни проби за COVID-19. По тази причина се отменя и пътуването на руска делегация до Таджикистан тази седмица за планирани срещи за регионална сигурност, съобщиха от Кремъл във вторник.

68-годишният Путин трябваше да замине за Таджикистан за срещи на високо равнище на регионалните съюзи на ОДКБ и ШОС, като фокусът беше бързото влошаване на сигурността в съседен Афганистан.

Кремъл заяви в изявление във вторник, че Путин се е обадил на президента на Таджикистан Емомали Рахмон, за да му обясни, че не може да пътува, но ще участва в срещите чрез видеовръзка.

"Наложи ми се да отложа пътуването ми до Таджикистан, тъй като няколко души от най-близкото ми обкръжение се разболяха. Един от тези сътрудници, с когото работя в непосредствена близост, беше ваксиниран. Нивото на антителата му обаче спадна и той беше ваксиниран с подсилваща доза, но съдейки по всичко, беше малко късно. Три дни по-късно, той се разболя. А преди това аз бях общувал с него. Това е експеримент в естествени условия. Да видим как работи на практика "Спутник V". Аз имам доста високи нива на антитела и нека видим как ще се получи това в реалния живот. Надявам се, че всичко ще бъда така, както трябва да бъде, и "Спутник" V ще покаже високата си ефективност срещу COVID-19", заяви Путин.