Важни са спазването на мерките и контролът, заяви столичният кмет

„Всички училища в София откриват учебната година присъствено”. Това увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Да посрещнем новата учебна година с усмивка (ГАЛЕРИЯ)

Относно казуса с Френската гимназия, тя обясни, че в момента се изгражда нов корпус, а в старата сграда се въвеждат мерки за енергийна ефективност. Учениците обаче ще учат присъствено в сграда на НСА, която се намира в съседство.  

Дистанционно обучение заради забавен ремонт в училище

„Благодаря на ректора на НСА за това, че те помогнаха”, каза Фандъкова.

Тя каза още, че мерки срещу COVID се решават на национално ниво.

„За мен важното е спазване на мерките, контрол и акцент върху ваксинирането. Правим всичко възможно в общината”, каза Фандъкова.  

59 000 първокласници ще прекрачат училищния праг днес

Софийският оперативен щаб продължава да работи. В него са директорът на столичната РЗИ, както и представители на СДВР, обясни столичният кмет.

Тя увери, че се правят постоянни проверки в градския транспорт в София, а екипите са били удвоени по нейно настояване. За последния месец са написани над 200 акта.

„Като цяло впечатленията се, че мерките се спазват. Контролът е достатъчен”, каза Фандъкова.

Тя разкритикува уволняването на проф. Асен Балтов от „Пирогов”. „Това е неразбираемо и безотговорно. Да се отстраняват и сменят директори - разбирам. Но не гонете лекарите, те са важни в днешните условия”, каза Фандъкова.

Около 30% са ваксинираните срещу коронавируса в София, съобщи още столичният кмет.

Кога метрото ще стига до кв. „Витоша” и Симеоновския лифт

Драматично се бави страната ни с Плана за възстановяване, смята още тя. Това е проблем за общините. Фандъкова даде пример с изграждането на метрото. „Успях да убедя министрите, че е важно метрото да бъде съфинансирано от фонда, така както ЕС го разбира. Вече ще понеса риска и ще започнем изграждането преди да е одобрен Плана, но това е риск”, каза Фандъкова.

Повече гледайте във видеото.