Събитието е било уловено случайно опт камери на астрономи аматьори

На Земята са разположени много камери - професионални и любителски - насочени към Слънчевата система. Те следят нейните части за събития, които биха могли да ни помогнат да разберем миналото на планетата ни и евентуално бъдещето й. Именно една от тези камери е уловила напълно случайно и непланирано събитие, определено от астрономите като рядко и вълнуващо.

На 13 септември много камери на Земята са засекли нещо огромно, което удря Юпитер. Любители фотографи от цял свят са уловили ярката светкавица, която изглежда като явление в горните атмосферни слоеве на Юпитер. Ако бъде потвърдено, това ще бъде едва осмото подобно събитие, наблюдавано на Юпитер, откакто кометата Шумейкър-Леви 9 се сблъска с газовия гигант през 1994 г.

ИСТОРИЧЕСКИ ПОЛЕТ: В космоса излетяха четирима астронавти аматьори

Като най-голямата планета в Слънчевата система, гравитационното влияние на Юпитер предполага, че тя е най-силно засегната от подобни сблъсъци, но ние рядко ги виждаме. Досега астрономи аматьори уловиха астероид или комета, ударила газовия гигант през 2016 г. и сблъсък с астероид през 2019 г. Последното събитие позволи на учените да изчислят колко често Юпитер е удрян от нещо достатъчно голямо, за да създаде светлина, видима от Земята. 

„Ало, Космос! Говори България!”: Ученици задаваха въпроси на астронавтите от МКС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Смята се, че около 20-60 обекта се разбиват на планетата всяка година, но настоящият е едва осмият регистриран.