Полицията с първа пресконференция след инцидента

Холивудският актьор Алек Болдуин е застрелял главната операторка на филма „Ръст” с куршум от револвер. Това обяви полицията в град Санта Фе в първата си пресконференция след фаталния инцидент. Оръжието, което е било дадено на Болдуин, било инспектирано от двама души, но въпреки това в него бил зареден боен патрон.

Последната снимка на застреляната от Алек Болдуин операторка

Фаталният изстрел бил произведен от револвер 45-и калибър по време на репетиция. Алек Болдуин тренирал как да извади оръжието и да го насочи към камерата за една от сцените във филма. Когато стрелял, камерата не е работела и инцидентът не е заснет. По още неизяснена причина в оръжието имало боен патрон. Куршумът минал през операторката Халина Хъчинс и заседнал в рамото на режисьора на филма Джоел Соуса.

„Оловният куршум беше изваден от рамото на г-н Соуса. Лекарите го извадиха и го предадоха на шерифите като доказателство. Заедно с гилзата, която беше в използвания револвер. Класифицираме това като боен патрон. Според нас на снимачната площадка и имало и други бойни патрони”, обясни шерифът на област Санта Фе Адан Мендоса.

Доналд Тръмп-младши продава тениски с надпис: „Алек Болдуин убива хора“ (СНИМКА)

Двама души са инспектирали револвера преди да го дадат на Алек Болдуин. Едната е 24-годишната оръжейничка на продукцията. За нея това бил едва втори филм в кариерата. Другият е един от асистент-режисьорите. Преди години той е бил уволнен от друга продукция заради нарушения с използваното за снимките оръжие.

„Продължаваме да уточняваме фактите и искам да уверя семействата на пострадалите, че ще проведем щателно и обективно разследване”, посочи Мендоса.

Досега не са повдигнати обвинения за смъртта на операторката. Според юристи практически е невъзможно Алек Болдуин да бъде осъден в ролята му на актьор на снимачната площадка. Освен актьор, Болдуин е съпродуцент на филма и потенциално може да бъде сред подведените под отговорност. В момента не е ясно дали ще има криминално дело, заведено от властите. Практически обаче е сигурно, че семействата на операторката и режисьора ще заведат граждански дела срещу компанията, снимала филма.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.