От полицията изнесоха данни за сериозни нарушения при строежа на АМ "Хемус"

„При нас не са пристигали заповеди за арест на лица по обвиненията, които бяха представени днес от полицията. Поради тази причина не е взета мярка за неотклонение на когото и да е. Не сме получили и никакви доказателства”. Това заявиха от Прокуратурата на брифинг във връзка с изнесените по-рано днес данни за нарушения при строежа на АМ „Хемус”. От ГД „Национална полиция” обявиха, че от близо 84 млн. за лот 5 на АМ "Хемус", 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували.

ГДНП: Милиони за "Хемус" изнесени кеш в сакове и чували. Борисов: Всеки лот е с банкова гаранция (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В Софийската градска прокуратура по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи от „Борба с организираната престъпност” за претърсване и изземване. В съобщението до нас беше посочено, че е започнало досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление”, каза прокурор Кирилова.

Дежурен прокурор е изготвил искане до Софийския градски съд за одобрение на тези продоколи. С определение на съда са одобрени 23 протокола. Делото е върнато в Прокуратурата. Съставен е екип от четирима прокурори, които ще работят по случая с оглед на това, което е било изнесено на брифинга.

Част от „Хемус” се е срутила край Търговище (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Става въпрос за фактическа и правна сложност и изисква работата на повече хора, които в разумни срокове да преценят и да извършат необходимите действия. В съобщението, което получихме, беше съобщено, че има задържани лица. По материалите, които са при нас, в тях не намирам заповеди за арест в срок от 24 часа. Такива материали ние нямаме. Възможно е да бъдат предоставени по-късно. Бяха изнесени доста факти и обстоятелства, с които на първо четене може да се направи предположение за извършено постановление. Ние не сме получили от разследващите постановление за привличане в качеството на обвиняем и да бъде взета мярка”, обясни още прокурор Кирилова.

В СГП се разследва още едно дело, което е по самосезиране. То е за безстопанственост от страна на "Автомагистрали", АПИ и МРРБ. Ако се съберат достатъчно доказателства, може да бъдат повдигнати обвинения на съответните лица. Делото е възложено на Националната следствена служба. По него вече са разпитани над 100 свидетели.

По отношение на бившия председател на АПИ Лазар Лазаров, от Прокуратурата съобщиха, че са образувани две досъдебни производства, които са внесени в съда.

В СГП е получен сигнал от здравния министър д-р Стойчо Кацаров срещу изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че у нас се прилагат ваксини срещу COVID-19 с изтекъл срок. Прокурор Кирилова посочи, че назначеният по случая прокурор извършва лична проверка на всички факти и документи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.