Като причина страната ни е посочила рязкото увеличаване на случаите на зараза и смърт

България задейства механизма за помощ от Европа заради изострената COVID ситуация в страната. Днес отбелязахме нов мрачен рекорд - най-високо ниво на смъртност на 14-дневна база от началото на пандемията.

Новината, че сме отправили зов за помощ към Еврокомисията дойде изненадващо отвън, а не от родните здравни власти.

 „България поиска медицинско оборудване, включително голям брой респиратори, монитори, интензивни легла и кислородни маски. Свързваме се с всички държави-членки на Евросъюза, за да видим дали някоя от тях може да осигури поисканото оборудване”, каза Балаж Уйвари,  говорител на Европейската комисия.

13-годишно дете почина от COVID-19

В последствие от здравното ни министерство потвърдиха информацията, но увериха, че към момента няма необходимост от подобни спешни мерки. Болници в редица области у нас обаче се задъхват, а един от примерите е Враца. Първа частна болница и МБАЛ-Враца са препълнени с болни.

На този фон от утре достъп до обществени места ще имат и хората с антитела над 150 единици.

„Ако антителата ви са под тези стойности, нямате никаква защита”, обясни проф. Радка Аргирова. 

От лабораториите не изключват, че има макар и малък шанс резултатът от теста ни за антитела да не е реален.

„Това е реакция антиген-антитяло и понякога е възможно да разпознае грешния белтък”, заяви д-р Благовеста Пенчева, медицински директор в лаборатория.

ПРОВОКАЦИЯ ИЛИ РЕАЛНОСТ: Клип от COVID отделение взриви социалните мрежи

Цената на тестовете за антитела в различните лаборатории варират, тъй като няма определен таван.

От Информационно обслужване увериха, че имат пълна готовност да издават сертификати срещу антитела от утре. Тестовете, направени до днес включително, няма да важат.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БНР