Това е едва третата птица, която се озовава толкова далеч от дома

Пингвинът Пингу беше намерен изгубен и изтощен на новозеландски бряг на 3000 км от естествения си хабитат в Антарктика, съобщи Би Би Си. Името е дадено на пингвина на Адели от жителите на Бърдлингс флет, южно от Крайстчърч.

Намерилият го Хари Сингх разказа, че първоначално го е помислил за плюшена играчка. Внезапно обаче главата се раздвижила. След това пингвинът останал неподвижен един час и изглеждал много изтощен.

Пингвин се спаси от косатки, скачайки в лодка с туристи (ВИДЕО)

Хари Сингх повикал специалисти, защото се притеснил птицата да не стане жертва на кучета или хищници. Така се свързал с Томас Шакъл, който лекува пострадали пингвини.

Шакъл се изненадал, че става въпрос за пингвин на Адели, защото те живеят само на Антарктическия полуостров.

Снимка на овдовели прегърнати пингвини спечели престижна награда (ВИДЕО+СНИМКА)

Направените изследвания на кръвта показали, че Пингу е дехидратиран.Теглото му било малко под нормата. Оттогава той е получил много течности. Когато се възстанови, пингвинът ще бъде пуснат на безопасен бряг.

Това е едва третият пингвин на Адели, достигнал до новозеландски бряг, след два инцидента през 1993 г. и 1962 г. Ако повече от тях се появят в бъдеще, това ще е тревожен знак. Това би показало, че има промени в океана, които не разбираме.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА