Това обяви зам.-председателят на Комисията Росица Матева

В ЦИК вече са предадени документите на десет от РИК-овете от изборите в неделя. Това обяви на брифинг зам.-председателят на Комисията Росица Матева. Тя призова останалите да ги предадат максимално бързо.

„Желанието ни беше днес до 24 ч. да пристигнат всички РИК, но поне тези, които не могат да го направят тази нощ, да го направят утре рано сутринта, за да можем да направим повторното въвеждане на резултатите”, добави говорителят на ЦИК.

 

 

Матева обясни, че утре е срокът, в който ЦИК трябва да вземе решение и да обяви има ли избран президент на първи тур, или ще се насрочи нов тур през следващата неделя. „Срокът да обявим резултатите от гласуването в изборите за народни представители е в четвъртък. Този срок ще бъде спазен и ще се вземат съответните решения”, заяви зам.-председателят на ЦИК. 

Тя оцени, че този път Комисията се е справила „доста бързо” с приемането на документите от гласуването извън страната. „Нямаше напрежение, всички секционни избирателни комисии получаваха необходимото внимание, когато се обаждаха по телефоните. Смятаме, че изборите протекоха нормално и спокойно”, каза още Матева.

Разпореждането на Административния съд в София, с което се освобождават 228-те машини на „Сиела Норма” от склад, използван от ЦИК, е пристигнало в Комисията. „То не е разглеждано, ще бъде докладвано утре на заседанието и ЦИК ще прецени как ще действа. То подлежи на обжалване и моето лично предложение ще бъде да бъде обжалвано пред ВАС”, каза Матева.

Стана ясно още, че при провеждането на балотажа част от дефектиралите машини ще трябва да се подменят. От ЦИК обявиха, че имат резерв от 900 устройства.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.