В четвъртък се наложи лекари да ампутират ръката на пострадалата

Вълна от съпричастност след призива за кръводаряване за 17-годишното момиче от Цар Калоян. То се бори за живота си в болница в Русе. Пострадалата беше открита в дома си във вторник вечерта, малтретирана и запалена.

Ампутираха ръката на изнасиленото момиче от Цар Калоян, търсят се кръводарители

Екипът от лекари, ръководен от проф. Стефан Станчев, който е началник на отделението по ортопедия и травматология, беше първият, който започна да се бори за живота на момичето. В четвъртък се наложи ампутация на лявата й ръка.

„Пациентката беше докарана в тежко състояние. След консилиум решихме да прибегнем до ампутация, която беше направена поради нежизненост на тъканите в областта на ръката. По принцип тази интервенция е изключително тежка както за пациентите, така и за лекарите, защото се стремим да спасяваме и възстановяваме крайниците”, обясни медикът.

Изнасиленото момиче от Цар Калоян и соченият за нападател били първи братовчеди

Сега състоянието на момичето е стабилно и то е с добри жизнени показатели, потвърди проф. Станчев. Тя е на командно дишане, но й се дава възможност и за спонтанно, като се намаляват медикаментите. Ортопедът обясни, че е желателно кръводарителите за момичето да бъдат от Русе, тъй като болницата няма възможност за транспортиране на кръв от други места. Възможно е даряване и в Плевен, където е лабораторията, обработваща дарените банки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.