Днес Радев се срещна с представители на ПП, ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП

  • Анкета Очаква се в бъдещия кабинет да има петима вицепремиери. Какво е вашето мнение?

Изтече първият ден от политическите консултации при президента. В рамките на два дни държавният глава Румен Радев ще разговаря с всички парламентарно представени партии. Целта е да се сформира редовен кабинет.  Днес президентът се срещна с представители на „Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

Междувременно предизборното споразумение между ПП, БСП, „Има такъв народ" и „Демократична България" вече е готово и в полунощ е изпратено за одобрение от партиите в бъдещото управление. Появи се и неофициална информация около състава на Министерския съвет и разпределението на местата в новата власт. Най-вероятно още тази седмица ще бъде връчен първият мандат за съставяне на правителство.

С призив за стабилно управление президентът даде ход на политическите консултации.

„Времето на едноличната премиерска власт приключи”, заяви президентът Румен Радев. За това даде съвет към бъдещата коалиция.

„Знаете, че едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува, само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи”, заяви Радев.

Петков: Очакваме да имаме 4 вицепремиери и две нови министерства

В отговор чу от „Продължаваме Промяната”, че усилията са за коалиционен кабинет с 4-годишен мандат и до дни ще предложат такъв в коалиция с още три партии. „Ние осъзнаваме, че на България вече й е абсолютно належащо да има редовно правителство. Ние сме взели тази отговорност наистина присърце и се надяваме съвсем скоро да представим кабинет, който да бъде базиран на коалиция от 4 партии. За нас е важно всеки един от коалицията да се чувства пълноправен партньор”, заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП.

След разговора с президента, Петков разкри, че вече е ясна и структурата на проектокабинета, но не каза имената в него. „Очакваме да има четири вицепремиери. Към този момент не са разпределени от всяка партия по един, но това ще бъде част от общата дискусия”, каза Петков.

Със заявка не за управление, а за опозиция от ГЕРБ-СДС дойдоха на „Дондуков” 2. А президентът ги посрещна с призив за политическа мъдрост.

 „Аз съм убеден, че вие, базирайки се на вашия богат политически опит, разбирате тези нови реалности - и аз, и обществото очакваме конструктивно и отговорно поведение на силна опозиция, каквато вие заявихте, че ще бъдете”, каза Радев.

Радев към ГЕРБ-СДС: Имате опит, който трябва да съответства на политическа мъдрост

И пред президента от ГЕРБ-СДС потвърдиха, че в 47-ото НС ще бъдат отговорна опозиция.

„Ако правителството има нужда от помощ и съвет от наша страна, не само заради политическата мъдрост, която Вие отличихте, но и заради опита ни, те ще я получат. Всяка грешка ще бъде осветявана и сочена”, заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на партията.

ДПС при президента: Преодоляването на политическата криза ще стане чрез диалог

Страната се нуждае от редовно правителство, убедени са и от ДПС, които трети дойдоха на „Дондуков” 2.

„Политическата криза е факт. Въпросът е как да я преодолеем. Страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи, пред които сме изправени", каза Мустафа Карадайъ.

Нинова: Съсредоточени сме върху коалиционното споразумение, имаме бележки по него 

Последни при президента влязоха от БСП. 

„Вярвам във вашата принципност и последователност. БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хора, а не на малките овластени групи от задкулисието. Обществото ни е дълбоко разделено социално – с растяща бедност в резултат на порочно управление. Затова се надявам, че ще имате водещ принос, защото новото управление има нужда от силен социален вектор”. С тези думи Румен Радев се обърна към представители от социалистическата партия.

От своя страна лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че са съсредоточени върху коалиционното споразумение и имат бележки по него. „В момента България се нуждае от работещ парламент и от редовно правителство. Положихме усилия и в проведените досега разговори с експертните групи, и в продължаващите политически разговори между бъдещите коалиционни партньори”, каза тя.

„За нас най-важното е да започнем веднага работа по приемането на бюджета, грижа за хората, да не се вдига цената за битовите потребители”, каза Корнелия Нинова.

Политическите разговори на „Дондуков” 2 продължават и утре. А след това идва ред и на първия мандат за съставяне на правителство.

Петков: Добрият вариант е да има правителство в четвъртък или петък

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: Снимка: БГНЕС