Над 50% от българите са имали доверие в служебния кабинет, сочи още проучването

Петима политици у нас са с положителен рейтинг. Единият от тях е служебният премиер Стефан Янев. Равносметката за общественото доверие в служебния кабинет в края на неговия период е положителна. Това са някои от изводите от последното проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, част от ежемесечната независима изследователска програма на агенцията. Проучването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено в последните дни на управление на служебния кабинет – в края на ноември и началото на декември.

На изричен въпрос за доверие в служебния кабинет, 50,1% от пълнолетните българи са посочили, че имат доверие в служебното правителство. Малко над една трета нямат, а 14,4% не могат да преценят. Така, служебният кабинет завършва срока си с положителен баланс доверие/недоверие – което е сравнително рядко срещано при българските институции.

Очаквано, привържениците на ГЕРБ в най-малка степен имат доверие в отминалото служебно правителство. Около една десета от тях изразяват доверие в кабинета "Янев", а над 80% са критични. Противоположно е отношението на привържениците на БСП – над 80% от тях имат доверие в служения кабинет, една десета нямат, а останалите се колебаят. Сред електоратите на ИТН, ПП и ДБ доверието е по-скоро високо – около и над три четвърти. Сред гласоподавателите на ДПС прави впечатление високият дял на колебаещите се – около една трета от всички запитани. Приблизително толкова е и делът на тези, които имат или нямат доверие.

Служебният министър-председател Стефан Янев също завършва на плюс. 44,7% от запитаните казват, че имат доверие в Янев, 35,8% нямат доверие в служебния премиер, 13,8% се колебаят, а останалите (5,7%) не са чували за него.

Стефан Янев остава и една от няколко политически фигури с положителен рейтинг, т.е. фигури, при които доверието е повече от недоверието. Основната такава фигура у нас е президентът Румен Радев (57,9% доверие, 32,9% недоверие). С по-скоро положителен рейтинг в момента са и Кирил Петков, Илияна Йотова и Асен Василев. Тепърва ще се види каква ще е картината при Петков, Василев и Янев в новото им качество.

Всички останали публични фигури у нас остават в нормалното за българската ситуация минусово съотношение доверие/недоверие. Сред тях служебните министри се ползват със сравнително добри показатели – макар че голямата част от тях останаха закономерно ниско разпознаваеми в краткия период, сочи още проучването.

Нагласите към служебния премиер според партийните предпочитания на респондентите сa почти идентични с тези към служебния кабинет. Рязко в своите негативни оценки изпъкват избирателите на ГЕРБ. По-въздържани в своите оценки са и електоратите на ДПС и „Възраждане“, като при ДПС отново прави впечатление високият дял на колебание. Сред привържениците на БСП пък личи и най-сериозната подкрепа към служебния премиер – около 80%. Сред останалите парламентарно представени (ПП, ИТН, ДБ) партии оценките са също по-скоро положителни, като дяловете на доверието са около 70% от всички запитани.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 25 ноември и 3 декември, сред 803 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.